rijedak prizor

Najugroženiji sisavac ponovno u Jadranu

| Autor: Glas Istre
(Arhiva grupe Sredozemna medvjedica)

(Arhiva grupe Sredozemna medvjedica)


U vodama Boke Kotorske pojavila se sredozemna medvjedica, najugroženija vrsta sisavca u ovom dijelu Europe.

Veliki zaljubljenik u more i dobar poznavatelj života pod morem Slaviša Đorđević javio je kako je 12. listopada, plovio u pravcu Veriga. Na prvi pogled nije bio svjestan da je počašćen rijetkim prizorom izvan grčkih i turskih voda.

"Oko 18 sati iz vode je nešto izronilo, ličilo je na ronioca u ronilačkom odijelu, i širina njegovih leđa navela me da pomislim da je neki ronilac. Međutim, poslije par sekundi iz vode je izronila glava medvjedice veličine nogometne lopte. Ona je ispustila zrak, što se jasno čulo. Njena glava je bila u punom sjaju, mogla se vidjeti s očima, ustima, s brkovima," ispričao je Đorđević za radio Tivat.

Sredozemna medvhedica je prije tri meseca primijećena u akvatoriju Ulcinja, i tada je prvi put nakon 50 godina snimljena u crnogorskim vodama, rekao je za radio Dušan Varda, predsjednik nevladine organizacije Mediteranski centar za ekološki monitoring.

Jedinka koju je Đorđević ugledao u Lepetanima bila je, prema njegovom svjedočenju, dugačka oko dva metra. Sredozemna medvjedica može dostići masu od čak 300 kilograma, ali važi za izuzetno pitomu vrstu koja ne predstavlja opasnost za čovjeka. Ljudi su ti koji su je doveli na rub istrebljenja pa ekolozi mole za odgovorno ponašanje prema ovoj populaciji, koja je nakon desetljeća borbe za opstanak, dostigla broj od oko 700.

Ako je ugledamo, nije potrebno da budete uznemireni ili da uznemirujete nju. Ako joj želite pomoći, potrudite se da je fotografirate, poručuje Varda. Na taj način će ekolozi i znanstvenici znati je li u pitanju ranije primijećena jedinka ili ih je možda prisutan veći broj u nekim vodama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of