SPAŠENA GLAVATA ŽELVA

Humanost na djelu – Našli želvu koja je progutala udicu pa je spasili i nakon oporavka vratili u more

| Autor: Boris Bulić
(Foto Akvarij Piran/Manja Rogelja)

(Foto Akvarij Piran/Manja Rogelja)


Iz Pirana nam se javila Manja Rogelja, stručni voditelj piranskog Akvarija, koja je u suradnji s Veterinarskom ambulantom Koper uspješno spasila, ove godine već drugu glavatu želvu koja je progutala udicu. Evo što nam je Manja ispričala o tom događaju:

– Glavata želva je primljena je u Akvarij Piran početkom kolovoza, točnije 8. kolovoza.

Anna Petronia je bila je na moru s roditeljima kada je s broda na površini ugledala želvu. Primijetivši da joj iz usta visi struna, vješto ju je uhvatila i ubacila u brod.

Naravno, odmah je nazvala Akvarij Piran i obavijestila nas o svom dolasku – priča nam Manja Rogelja.

– Želva nam je predana odmah s broda i pri prvom pregledu je odmah bilo jasno da je progutala udicu koju nismo mogli vidjeti i da je neće biti lako izvaditi. Nadu nam je budila činjenica da je želva bila mlada, teška samo 8 kilograma.

Želvu smo odmah prevezli u Veterinarsku ambulantu Koper, gdje smo se sastali s veterinarom Petrom Maričićem i prema smjernicama dr. Zlatka Goloba obavili detaljan pregled, rendgensko snimanje i odmah počeli s antibiotskom, analgetskom i suportivnom terapijom jer smo ustanovili da je udica bila duboko u crijevima – nastavlja Manja ovu priču.

-Želva je prvih nekoliko dana bila slaba i nije reagirala, no njezino se stanje ipak polako počelo popravljati. Postala je vrlo aktivna i gladna te je postepeno dobivala i na težini.

Hranili smo je lignjama, kojima smo dodavali meso školjki i rakova, te naravno vitamine i minerale.

Na našu sreću i veliko zadovoljstvo, kornjača je samo 21 dan nakon prijema u akvarij sama izbacila udicu tako da operacija nije bila potrebna.

Ostala je kod nas još tjedan dana kako bismo se uvjerili u njeno dobro stanje i završili terapiju. Tako smo sad oporavljenu želvu vratili u more s obale u Piranu, u pratnji mnoštva znatiželjnika, i djece, ali i odraslih.

Ove godine smo vratili natrag u more dvije kornjače koje su progutale udicu.

U oba slučaja radilo se o parangalskim udicama dužine 7 centimetara ispričala nam je Manja Rogelja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter