19. Brioni kup

Jedrilicama iz Pule do Brijuna i Rovinja

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Brioni kup

Brioni kup


Devetnaesto izdanje regate Brioni kup, u organizaciji Jedriličarskog kluba Delfin, održat će se ovog vikenda: start je na Dan planeta Zemlje, u subotu, 22. travnja u 11 sati, a jedri se iz Pule, s polaskom kod Carinskog gata, kroz Fažanski kanal prema Rovinju i oko Brijunskog otočja. U planu je, kažu organizatori, zanimljiva ruta od 20-ak nautičkih milja Maxi jedrilicama i obiteljskim krstašima. Dosad je, vele, prijavljeno 50-ak jedrilica, dvije Maxi jedrilice, raceri i obiteljski krstaši. Registracija natjecatelja je u petak, 21. travnja od 18 do 21 sati na Carinskom gatu.

Kultura regatavanja

U petak počinje i okupljanje, uz glazbeni program za sve jedriličare i posjetitelje na obali. Nastupit će Techno Vikings, koji će performansom uz saksofone otvoriti 19. Brioni kup na Carinskom gatu u 20 sati, kaže Sanja Vale Čupić, predsjednica Jedriličarskog kluba Delfin.

"Brioni kup je regatna manifestacija kojom se promovira jedrenje kao stil života, regatavanje kao duh koji imaju vrsni jedriličari sportaši, ali i entuzijasti rekreativci. Background nije isti kod natjecatelja kao ni jedrilice koje se voze na regati pa tako ni rezultati. Da bi poticali sportski duh i regatnu ravnopravnost, osim klase ORC, imamo i različite grupe kojima se valoriziraju slični brodovi - open cruising, racing, vintage jedrilice, a posebno će se valorizirati i dvojci i samci. Cilj Brioni kupa, koji se vozi pod sloganom manifestacije 'Pula pod jedrima', jest poticati regatnu masovnost, jačati zdravi sportski natjecateljski duh u kojem se jedriličari sportaši međusobno natječu sa sebi sličnima kao i rekreativci na krstašima, ali i živjeti kulturu jedrenja i regatavanja za sve generacije od 6 do 80 godina", podcrtava Vale Čupić.

Proglašenje pobjednika u Fažani

Prema njenim riječima, Brioni regata vuče svoje korijene još iz doba Austro-Ugarske Monarhije, a navodno ju je utemeljio nadvojvoda Karl Stephan još 1896 godine.

"Posebnost regatne manifestacije Brioni odražava se u mnogo čemu. Tijekom jedne regatne manifestacije natjecatelji posjećuju tri lokacije - Pulu, Fažanu i Brijune, start je podno veličanstvene Arene, vezovi su osigurani u Puli i na Brijunima za sve natjecatelje nakon regate, kao i parking za sve natjecatelje koji dolaze automobilima, a pripremaju se i unikatne nagrade vizuala NP Brijuni, što daje svoju unikatnost i samoj regati", zaključuje Vale Čupić.

Proglašenje pobjednika bit će u Fažani, a u nedjelju je planirano razgledavanje Brijuna. "Natjecatelji se nakon regate mogu vraćati u Pulu brodovima te im je osiguran prijevoz u Fažanu. Za sve koji će brodove vezati u NP-u Brijuni osiguran je prijevoz turističkim brodom u Fažanu i natrag. Želimo natjecateljima pružiti potpuni doživljaj regate te po želji mogu doživjeli sve tri lokacije.” poručuju iz JK-a Delfin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter