PUNO MORE LJIGAVACA

INVAZIVNI REBRAŠI Pulski Aquarium započeo praćenje morskog oraha radi njegovog suzbijanja

| Autor: Glas Istre
Morski orah - Mnemiopsis leidyi (Snimio Amir Musemić)

Morski orah - Mnemiopsis leidyi (Snimio Amir Musemić)


Trenutno se u našem moru nalaze velike količine rebraša (Ctenofora), točnije jedne invazivne vrste koju nazivamo morski orah. Vjerojatno stigla s balastnim vodama 2016. godine ova se vrsta u sjevernom Jadranu toliko udomaćila da je u venecijanskoj laguni stvorila stalnu populaciju.

Kao i prethodnih godina populacija tih ljigavaca, kako ih popularno zovemo, u rujnu i listopadu je najbrojnija. Znatno ih je više na zapadnoj obali Istre, a prema Kvarneru su do sada bili rijetki. Kao invazivna vrsta loše utjeću na okoliš, osim što su neugodni za kupače. Hrane se planktonima i time oduzimaju hranu drugim morskim organizmima, i negativno utjeću na riblju mlađ. 

Pulski Aquarium na svojim službenim stranicama piše da su rebraši dvospolci i mogu sami sebe oploditi. Zbog građe tijela, odnosno želatinozne tvari slični su žarnjacima, osobito nekim meduzama, no od njih se razlikuju po tome što nemaju žarnice. Druga osobitost rebraša je bilateralna simetričnost kakvu nema nijedan žarnjak. Žarnice su u rebraša nadomještene ljepljivim stanicama (trepetljikama ili lovkama) koje služe za lov planktona.

Većinom imaju prozirno tijelo s uzdužnim pojasima ili rebrima koja danju svjetlucaju u duginim bojama zbog interferentne svjetlosti ili noću zbog bioluminiscencije. Uglavnom riječ je o pelagičnim životinjama dugih svega nekoliko centimetara (mogu biti i duže) koje struje često donose u blizinu obale. Aquarium je započeo praćenje jedinki u kontroliranim i različitim uvjetima, zajedno s kolegama sa fakulteta, kako bi uočili mogućnost sprečavanja njihovog nekontroliranog širenja.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini