NAJNOVIJE


LOS ANGELES

Umro legendarni Stan Lee, kreator Spidermana i Hulka

(EPA)

Legendarni autor stripa Stan Lee, koji je osmislio Spidermana, Hulka, Ironmana i niz drugih Marvelovih superjunaka koji su postali mitski likovi suvremene pop kulture, umro je u ponedjeljak u dobi od 95 godina, objavili su američki mediji.

Kao scenarist i urednik, Lee je bio kreativna sila koja je šezdesetih godina prošlog stoljeća lansirala Marvel u sam vrh svjetske strip produkcije. U suradnji sa strip crtačima poput Jacka Kirbyja i Stevea Ditkoa, Lee je stvorio svemir superjunaka koji do današnjeg dana potiču maštu generacija mladih ljubitelj stripa. Posljednjih desetak godina, pošto je Disney kupio tvrtku Marvel Entertainment za četiri milijarde dolara, Marvelovim likovima udahnut je nov filmski život i po njima je snimljen niz hollywoodskih uspješnica.

Stan Lee bio je aktivan do samoga kraja. "Osjećao je obvezu prema svojim obožavateljima da nastavi raditi i stvarati. Volio je svoj život i volio je svoj posao. Bio je nezamjenjiv", napisala je njegova kći J. C. Lee povodom očeve smrti.

Mediji su objavili da je rano ujutro u ponedjeljak u njegov dom na Hollywood Hillsu pozvana hitna pomoć te da je prebačen u bolnicu Cedars-Sinai gdje je umro. Druge okolnosti njegove smrti nisu poznate.

"Stan Lee je bio izniman, baš kao i likovi koje je stvorio. Razinu njegove mašte premašivala je samo veličina njegova srca", rekao je Bob Iger, predsjednik Walt Disneya.

Kritičari su Leeja naveliko hvalili jer je svojim superjunacima udahnuo slojeve kompleksnosti i ljudskosti. Njegovi likovi bili su naizgled građeni od kamena, ali im je u grudima kucalo ljudsko srce. U sebi su skrivali brojne ljudske slabosti, često su činili pogreške i podlijegali osjećajima. (Hina) 


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)
Webcams provided by webcams.travel add a webcam