PEGI ISKRA, DORIJANA SANDOMENIGO I JELICA FIORIDO PREDVODNICE SU OBITELJSKE EKIPE "SLASTIČARA"

MIRIŠE NA BOŽIĆ: Priprema kolača postala je obiteljsko druženje

Dorijana Sandomenigo, Jelica Fiorido i Pegi Iskra (Snimio Neven LAZAREVIĆ)

Dorijana Sandomenigo, Jelica Fiorido i Pegi Iskra (Snimio Neven LAZAREVIĆ)


Prije 16 godina počele smo raditi kekse, limoncello i domaću vegetu i pakirali ih kao darove za Božić. Svi su zadovoljni kada dobiju domaće kekse, a nama je bilo zabavno, prisjeća se Pegi. Druženje se tako nastavljalo svake godine u kuhinji jedne od domaćica. Sljedeće će godine, već su se dogovorile, kolače spremati u Larinoj novoj kuhinji. Priča se nastavlja s novom generacijom ove obitelji

Blagdani ne mogu proći bez domaćih raznovrsnih keksa i kolača. Kako bi taj posao bio zabavniji lakše ga je obaviti u ugodnom društvu. Zbog toga božićne kolače već 16 godina zajedno izrađuju Puljanke Pegi Iskra, Dorijana Sandomenigo, Jelica Fiorido. One su predvodnice obiteljske ekipe "slastičara" kojoj se svake godine pridružuju i novi članovi obitelji. U pripremi pomažu i Jeličine kćeri Lara i Nina, a već i dvogodišnji Marko koji je također tu imao svoje prstiće. Muški dio obitelji više je zadužen za logistiku i kušanje kolača, ukratko za nabavu i zabavu.

Stižemo do vesele družine u predblagdansku večer, na osmi kat nebodera u Koparskoj ulici. Još s vrata miriše vanilija, bademi i čokolada, svi oni miomirisi koji kuću "zagriju" kada se pripremaju kolači. Upravo su dovršili obiteljski ručak, kojeg priprema muški dio ekipe, jer i to je dio ovog predbožićnog rituala.

Pegi se priprema za početak izrade petih keksa toga dana. U posudu prosijava brašno.

- Ajmo cure maslac i jaja, kaže Pegi. Uigrana ekipa isprobava novi recept. Pegi nije zadovoljna tvrdoćom tijesta, omekšava ga vrhnjem, pa opet mijesi, dodaje kokos… Svake godine treba probati nešto novo.

- Za kolače upotrebljavamo samo najbolje namirnice, maslac koji nema previše vode, domaće brašno, mendule s tržnice, čokoladu s visokim udio kakoa, dodaje Jelica.

Pitamo što nakon ručka radi muški dio ekipe, Marino i Radenko. "Mi degustiramo i dijelimo kekse," odgovara Radenko i sa zadovoljstvom umače keksić u čašu s bijelim vinom.

Na stolu su već pladnjevi s četiri probrane vrste keksa - sijamski kolačići s gorkim bademima, keksići s nutelom, raspukanci i keksi s kikirikijem, a napravit će i nezaobilazne cukerančiće. Prvih godina mijesile su i pekle danima čak 15 vrsta kolača i keksa. Danas im treba tek dva dana da naprave sasvim dovoljnu količinu, ali nešto manje vrsta slastica, oko šest - sedam. Sve o njihovim susretima Pegi zapisuje u posebnom dnevniku. Sačuvano je od recepata do primjedaba kako je što uspjelo, što treba izmijeniti, dodati, oduzeti. Što je na to imao za dodati zerman Marino ili Radenko bez kojih niti jedno druženje, koje inače zovu Zermanovo, ne može proći. Naime, svi se bratići i sestrične okupljaju nekoliko puta godišnje u punom sastavu zajedno sa svojim obiteljima. No, za pripremu, a zatim degustaciju keksića, pa za kuhanje i kuharsko dogovaranje dovoljan je i uži sastav eksperata. Uostalom fešte tek počinju, od Badnjaka do Božića, Nove godine pa do Sveta Tri kralja dovoljno je vremena za druženje.

 

RECEPT

Keksići sa nutelom

Sastojci: 250 g brašna, 100 g šećera, 100 g maslaca, ekstrakt vanilije, nutela, 2 jaja, čokoladne "suzice", žličica pecilnog praška.

Postupak: Razradimo maslac i šećer, dodamo brašno, pecilni, jaja, vaniliju i čokoladne suze i oblikujemo okrugle pogačice u koje stavimo nutelu. Formiramo loptice i pečemo ih 15-tak minuta na 180 stupnjeva. Keksiće s nutelom vole veliki i mali.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter