FAUSTO ARRIGHI, DUGOGODIŠNJI DIREKTOR VODIČA MICHELIN ITALIJA

KUHAR JE MOTOR RESTORANA i razlog dolaska gostiju


Vaso Vulin vlasnik istoimenog nagrađivanog butik hotela imao je čast ugosti na večeri Fausta Arrighija - nekadašnjeg direktora vodiča Michelin Italija, pred kojim su gotovo četiri desetljeća strepili vlasnici restorana. Michelinova zvjezdica san je svakoga chefa, a jedino što je teže od toga da se zvjezdica dobije je njeno zadržavanje!

        Pristupačan i dobro raspoložen pristao je na kratak razgovor kojeg smo obavljali dok su se pred njim i Annamarijom Farina izmjenjivali tanjuri s istarskim delicijama. Istarski pršut, inćuni na posteljici od rukole, škampi, istarske kobasice s pljukancima u umaku od svježih vrganja i sunčanica, brancin u soli te, za desert, skuta s medom i jabukama. Sve zaliveno istarskim pjenušcem Misal vinarije Peršurić, Trapanovim Capo i Kozlovićevim vinima, dok je za sam kraj poslužio Zlatni Plavac.

Kriza zatvorila dobre restorane

        Znajući da je prošao Italiju uzduž i poprijeko nekoliko puta, upitala sam ga koliko je upoznat s restoranskom ponudom na hrvatskoj strani, a posebice u Istri te kako je ocjenjuje. Arrighi veli kako je Istra unazad nekoliko godina imala jako dobrih restorana posebice na liniji Rovinj-Poreč-Umag, no da je nedavna kriza, nažalost, mnoge dobre restorane zatvorila.

- Jedan od glavnih problema zašto ovdje nemate više restorana s Michelinovom zvjezdicom je taj što oni nude samo visoku kvalitetu i ovdje zapravo nema dovoljno klijentele za takvu ponudu. Istra sada svoju ponudu mora bazirati na kvalitetnim namirnicama, raditi jednostavna ali kvalitetna jela i polako se ponovo uzdizati i rasti. Ništa ne dolazi preko noći, veli nam Arrighi, dodajući da kuhinja ipak ne poznaje granice i za dobar, kvalitetan restorana nije teško potegnuti i kilometrima.

Obzirom da kriteriji tajnovitih inspektora nesporno postoje, ali nisu nikada javno objavljeni, razgovaramo o tome što doista Michelinovi inspektori ocjenjuju. To je, navodimo mu, tema koja je već godinama obavijena velom tajne, no Arrighi tvrdi da je uvijek najbitnije samo jedno, a to je - hrana. 

(PIŠE Borka PETROVIĆ, Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter