Dalmatinsko vino: Plavac s Hvara Maior rizerva
Ime vina: Plavac mali "Maior rizerva"
Godina berbe: 2015.
Proizvođač: vinarija Hvar Hills
Lokacija: Hvar / srednja i južna Dalmacija
Temperatura serviranja: 16-18°C
Gastro preporuka: Pašticada
Ocjena: 9/10
Čaša: Bordeaux Vinum Riedel glass
Cijena (mpc): 85 kn ([email protected])
U vinskom poslovanju događa se, nažalost, da neki pompozno najavljivani projekti jednostavno ne uspiju, tako je nedavno bilo i s projektom braće Plančić na Hvaru koji je trebao biti "najveći vinograd na Mediteranu", ali nije sve ispalo kako je zamišljeno. Plan je zaista bio veličanstven, jer zaista je posebno i vrlo ambiciozno na Hvaru napraviti vinograd od 180 hektara. Na kraju je zapravo uređen te u rod doveden samo jedan manji dio vinograda. Zbog dugova vinariju je preuzela tvrtka Croatia Lloyd kojoj vino, naravno, nije posao pa je čak i jedan dio vina koji je ležao u podrumu, dalmatinski rečeno, oša na kvasinu.
Ipak, na kraju je projekt otkupila splitska tvrtka Jadran Kapital, koju vodi obitelj Jeličić-Purko i osnovala vinariju "Hvar Hills". Vinarija danas posjeduje vlastiti vinograd gdje je zasađeno 30 hektara vinove loze s oko 150.000 trsova, a na plavac mali otpada 80 posto vinograda, dok preostalih 20 posto pripada autohtonoj sorti grožđa bogdanuši. Vinogradi su locirani na južnoj strani otoka te loza ima trostruku insolaciju: sunce, kamen koji se grije i odsjaj mora, a zbog specifičnog terena svi radovi u vinogradu obavljaju se ručno.
Nedavno sam na kušanje dobio nekoliko njihovih vina pa bih danas s vama podijelio moje viđenje plavca malog pod nazivom "Maior rizerva". Nakon ručne berbe grožđa koja je bila krajem rujna, odrađena je maceracija od 15 dana te je potom vino odležavalo 12 mjeseci u hrastovim bačvama. Vino krasi lijepa rubin crvena boja, bistro je i gusto te se polako otvara u čaši. Na prvo mirisanje javlja se nota suhe šljive koju slijedi nota sladića i cimeta na koji se naslanja nota kutije cigara potom nota crvenog ribiza i malo rogača te mala nota dima i malo vanilije. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane malo mu fali svježine, tanično je mada tanin nije skroz fin i baršunast, malo kao da zapinje.
Ukusno je i krasi ga srednje tijelo. Ima solidnu ravnotežu mada ipak zbog tanina malo preteže desna strana, a i nedostatak svježine utječe na pitkost vina. Intenzitet okusa mu je izražen, vino sasvim solidno traje u ustima. Ukusno je i harmonično a na aftertasteu javlja se nota zrele zdrinjule. Vino u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati do 2021. godine, a enogastronomski kušao sam ga uz dalmatinsku pašticadu.
Istarsko vino: Dobrilovićev rose
Ime vina: Teran rose
Godina berbe: 2017.
Proizvođač: vinarija Dobrilović
Lokacija: Umag / hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 10-12°C
Gastro preporuka: Tjestenina "a la carbonara"
Ocjena: 9/10
Čaša: Malvazija Riedel glass
Cijena (mpc): 50 kn (kod vinara)
Obiteljska vinarija Dobrilović danas obrađuje četiri vlastita hektara vinograda te uspješno surađuje s još tri dugogodišnja kooperanta. Dobrilovići, poput mnogih obitelji iz Istre ali i Goriških brda, vuku korijene iz južnih krajeva kada je Venecija kugom opustošenu Istru naseljavala ljudima iz Crne Gore, Hercegovine i južne Dalmacije. Dobrilovići su se stoljećima bavili poljoprivredom, no moderna povijest počinje s Mladenom Dobrilovićem koji gospodarstvo preuzima 2003. godine i nastavlja put koji su utrli otac Milan i djed Stanko.
Vinogradi obitelji Dobrilović su smješteni na padinama iznad akumulacijskog jezera Butoniga, u malom selu Ukotići, gdje su im i podrum i proizvodni pogon. A u umaškom naselju Komunela vinarija ima minishop gdje se svi proizvodi mogu degustirati i kupiti. Široj publici je zapravo vinarija Dobrilović možda poznatija po svojim destilatima kojih na tržište plasiraju u dvanaest različitih etiketa. Vinski dio na tržištu zastupaju s četiri etikete, a godišnja proizvodnja kreće im se oko 10.000 butelja vina. Od tih etiketa danas bih s vama podijelio svoje viđenje "Terana rose" iz berbe 2017. koji sam imao priliku nedavno kušati.
Berba grožđa za ovo vino obavljena je ručno početkom rujna te je nakon prerade i prešanja stavljena na odležavanje u inox bačve u kojima je provela oko šest mjeseci, prije punjenja u boce i puštanja na tržište. Vino krasi lijepa rose boja trešnje, bistro je i djelomično gusto, a po točenju u čašu vrlo brzo se otvara. Na prvi nos javlja se nota maline i jagode, potom malo crvene ruže i rahat lokuma te jorgovana i zatim nota zrele breskve. Dakle, kompleksnost mirisa je djelomično bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, krase ga solidne svježine, tanin je malo prisutan, ali nije toliko izražen, fin je i nježan.
Vino je ukusno i krasi ga srednje tijelo. U dobrome je balansu, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a krasi ga djelomična trajnost okusa te mu se na aftertasteu javlja nota zrele jagode. Vino ima dobru harmoniju, lijepo se pije te je vrlo elegantno, a enogastronomski sam ga sljubio uz tjesteninu "a la carbonara".