Prošle godine, krajem travnja u zaseoku Brajki nedaleko Krasice, malome mjestu gdje već skoro dvadeset godina stoluje Giorgio Clai, neokrunjeni kralj hrvatskih “Vini Veri” ili „orange“ vina, održano je svečano otvorenje novoga podruma ove vinarije. Imao sam čast i zadovoljstvo biti među stotinjak uzvanika koji su pozvani na ovo lijepo druženje i po prvi puta javno prezentiranje novih partnerstva između Giorgia Claia te braće Penavić, Krešimira i Ivana. Ovim partnerstvom vinarija je dobila novu snagu i zalet da bude još bolja i uspješnija u provođenju svoje filozofije koju je Giorgio zacrtao na početku pokretanja vinarije.
Vinarija Clai je od početnih pet hektara danas dvostruko narasla te obrađuje deset hektara vlastitih nasada vinograda, još šest hektara nasada maslina, a uz to treba dodati i malu destileriju. Stoga će podrum morati ići u širenje jer sadašnji kapaciteti nisu dostatni za ozbiljno poslovanje na visokom nivou za koji su se opredijelili partneri u vinariji Clai. Novost je da nas krajem godine očekuje iznenađenje iz podruma Clai jer bi svjetlo dana trebala ugledati i nova bazna linija vina koja će se zvati „Bracaria“, a dobivena je od grožđa iz novih nasada u blizini istoimene stancije koju braća Penavić upravo obnavljaju. Iz bogate ponude vina vinarije Clai, danas bih s Vama podijelio moje viđenje izvrsnog pjenušca „Brut natur“ koji je dobiven od grožđa iz berbe 2015., a kupaža je od 50 posto plavine istarske te po 25 posto chardonnaya i malvazije istarske. Vino je degožirano u travnju 2018, a prethodno je 24 mjeseca odležavao na kvascima. Proizvedena je ukupna količina od 4.000 butelja. Vino krasi nježna rose boja lososa, kristalno je bistro, djelomično gusto, a iz čaše izvire mnogo malih i brzih mjehurića. Na prvi nos osjeća se nota maline i kupine, a potom slijedi mala nota croissanta kojega prati nota crvene ruže i voćnih gumenih bombona. Vino je, kako mu ime govori, vrlo suho, jer mu nije dodavan ekspedicijski liker, djelomično je toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima lijepe svježine. Tanini se naziru u tragovima, no jako dobra je upravo mineralnost ovog vina koja se naslanja na srednje tijelo. Vino je odličnom balansu, krasi ga dobra intenzivnost okusa i sasvim dugačka trajnost okusa, dok se na aftertasteu javlja malina. Vino je harmonično, u odličnoj formi, mislim čak suptilnije od svih dosadašnjih uradaka, a gastronomski preporučio bih ga uz carpaccio od škampi.
Ime vina: Brut natur
Godina berbe: 2015.
Proizvođač: Vina Clai
Lokacija: Brajki / hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 6-8 °C
Gastro preporuka: Carpaccio od škampi
Ocjena: 9,3/10
Čaša: Malvazija Riedel glass.
Cijena (mpc): 150 kuna (Cicibela, Rovinj)
HRVATSKA VINA: Pinot sivi Adžić
Diljem Lijepe naše u tijeku je berba grožđa, ove godine malo ranija u odnosu na ostale regularne berbe, ali takvi su bili meteorološki uvjeti ove godine. Nažalost, i vinogradari imaju kadrovskih problema pa se svi žale na nedostatak berača te sve više vinara razmišlja o strojnom branju grožđa s nekih parcela uz pomoć modernih kombajna. Tako je i u Slavoniji berba u tijeku, pogotovo u centralnom dijelu ili „Zlatnoj dolini“, kako se naziva prostor između Požege i Kutjeva. U Kutjevu je koncentriran velik broj jako dobrih vinara poput Enjingija, Krauthakera, Galića, Kutjevačkih podruma, a jedan od njih je i vinarija Adžić. Ova mala obiteljska vinarija je komercijalnu priču započela 1995. godine te je do danas narasla u respektabilnu vinariju. Već sam pisao u mojim kolumnama o nekim sportašima koji su se po svršetku karijere odlučili okušati u vinskom poslu poput španjolske legende Andrésa Inieste, a možda malo ljudi zna da smo i kod nas imali sličnu priču. Željko Adžić igrao je u Dinamu sličnu poziciju kao i Španjolac u Barceloni, ali nekih desetak godina prije njega. Željko je porijeklom iz Kutjeva gdje je uz oca Antuna zvanog „Tuna“, od početka angažiran u obiteljskoj vinariji, a u startu im je puno savjetima pomagao jedan od najpoznatijih hrvatskih vinara Ivan Enjingi. Vinarija Adžić danas obrađuje deset hektara vinograda na položajima Hrnjevac, Venje i Mitrovac. Godišnja proizvodnja doseže 90.000 butelja, a od sortimenta je dominantna naravno graševina sa 75 posto, dok ostalih 25 posto otpada na rizling, sivi pinot, crni pinot i zweigelt. Danas bih s Vama podijelio moje viđenje Adžićeva sivoga pinota iz berbe 2016. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i gusto, intenzivnost mirisa je izražena te se vino polako otvara. Na nosu dominiraju note zrelog voća među kojima se ističe zrela dunja i zrela dinja, onda malo ušećerene kore naranče, a kasnije slijedi nota livadnog meda i onda malo suhih gljiva te mljevenih badema. Vino je polusuho, toplo i skoro pa mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu te je ukusno, s punim tijelom. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena, a dosta dugo traje u ustima te se na aftertasteu javlja nota zrele breskve. Vino je harmonično, ne treba ga čuvati već trošiti, obavezno traži hranu, a sljubio sam ga uz sote Stroganoff s rižom.
Ime vina: Pinot sivi
Godina berbe: 2016.
Proizvođač: Vinarija Adžić
Lokacija: Kutjevo / Slavonija
Temperatura serviranja: 8-10 °C
Gastro preporuka: sote Stroganoff s rižom.
Ocjena: 9/10
Čaša: Malvazija Riedel glass.
Cijena (mpc): 80 kuna (Cicibela, Rovinj)