Bordeaux je jedna od najznačajnijih vinogradarsko - vinskih regija u svijetu i zapravo regija s kojom se svi vole uspoređivati i težiti da budu poput nje. Bordeaux se u vinogradarskom smislu dijeli na lijevu i desnu obalu estuarija Gironde koji nastaje spajanjem rijeka Garonne i Dordogne. To spajanje nastaje u blizini grada Bourga na desnoj obali. Nizvodno se nalazi grad Blaye, a preko puta je Medoc i njegova okolica, najvažniji vinogradarski dio lijeve obale. „Blaye-Côtes-de-Bordeaux AOC“ ima danas ukupno oko 7.000 hektara vinograda i dugu tradiciju proizvodnje vina, a pošto se nalazi na desnoj obali merlot je glavna sorta grožđa, slijede je cabernet sauvignon, cabernet franc i malbec. Za mojeg zadnjeg posjeta Bordeauxu kušao sam više vina iz Blaya koja imaju jako dobar omjer cijene i kvalitete. Zapamtio sam vinariju „Château Roland La Garde“, koju obiteljski vodi Bruno Martini. Posao je preuzeo od oca Oliviera te mu se danas polako u posao priključuje Brunov sin Guillaume kao osma generacija vinara u obitelji Martin. Danas bih s Vama podijelio moje viđenje njihova vina „Cuvée Prestige“, koji je druga etiketa ovoga podruma, a sastoji se od 75 posto merlota te 20 posto cabernet sauvignona i 5 posto malbeca. Grožđe dolazi iz vinograda koji su stari 25 godina, a nalaze se na tlu kombinacije gline i vapnenca s dozom mulja i pijeska. Nakon odvojene berbe odrađena je maceracija od pet dana.
Zatim je vino zasebno odležavalo 12 mjeseci u barrique bačvicama od čega je 20 posto novih. Vino krasi lijepa duboka rubin crvena boja, bistro je i gusto, nisam ga dekantirao već ostavio da se nadiše zraka u velikoj bordoškoj čaši. Dakle, dok čaša miruje vino se u njoj polako otvara te ga krasi jako dobra intenzivnost mirisa. Na nosu se prvo javlja nota dima i divlje kupine te borovnice koju prati nota crnog papra i kože te tamne čokolade, potom se otvara nota suhe šljive te nota sladića i na kraju malo cedrovine, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu te fine i mekane tanine i mogu reći da je vrlo ukusno s punim tijelom. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost u ustima je dosta dugačka. Kakvoća je fina, vino je ukusno i lijepo se pije, a na after tasteu javlja se nota crvenog ribiza. Vino je u jako dobroj formi i u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem sedam, osam godina. Enogastronomski sljubio sam ga uz janjeću koljenicu uz povrće sa žara i pekarski krumpir.
Ime vina: La grand cuvée „Prestige“
Godina berbe: 2012.
Proizvođač: Château Roland la Garde
Lokacija: Blaye cotes de Bordeaux / Francuska
Temperatura serviranja: 16-18°C
Gastro preporuka: Janjeća koljenica
Ocjena: 9,1 / 10
Čaša: Vinum Bordeaux Riedel glass
Cijena (mpc) : 15 € (www.thewineandmore.com)