David Skoko (Instragram 24Kitchen)
Ovogodišnji Chefs´Stage - internacionalni kongres gastronomije i ugostiteljstva održat će se 18. i 19. ožujka u Šibeniku, a ugostit će brojne domaće i strane chefove
Pripreme za drugo izdanje Chefs´Stagea - internacionalnog kongresa gastronomije i ugostiteljstva u punom su jeku. Naime, 18. i 19. ožujka Šibenik će još jednom postati gastronomska pozornica koja će ugostiti brojne domaće i strane chefove, a Istru će predstavljati svjetski poznati istarski chef David Skoko iz Bateline u Banjolama te slavna Marina Gaši, chefica i vlasnica novigradskog restorana Marina.
Slavni chefovi
- David Skoko jedan je od najtraženijih hrvatskih chefova. Javnost je zaintrigirao kad je, prije sad već desetak godina, pripremao maštovita i vrlo zanimljiva riblja jela u obiteljskoj konobi Batelina u Banjolama. Briljantne kreacije na tanjuru, posvećenost namirnici i prepoznatljiv stil nedavno su pomogli i da postane prvi Hrvat na 24 Kitchenu, što je za njega bilo ostvarenje jednog od snova. Intenzivno radi na popularizaciji ribljih jela kako bi se češće konzumirala u domovima, ali i školama, najavljuju organizatori Chefs´Stagea.
- Marina Gaši je od vrlo ranog djetinjstva vrlo involvirana u gastronomiju, a njen obiteljski restoran još je 80-ih godina prošlog stoljeća nudio jela od sirove ribe. Intuitivnost za slaganje okusa očito joj je zapisana u genetskom kodu, a kombinacije slaže po nekom svom unutarnjem osjećaju. Chefica je i vlasnica restorana Marina kojeg vodi sa svojim partnerom Davorom pa je njihova oaza ubrzo postala prepoznatljivo mjesto za riblje specijalitete kako u Istri tako i šire, ističe se u najavi.
Među inozemnim gostima je Maksut Askar, koji je cijelu svoju karijeru posvetio anatolskoj kuhinji u koju su utkane njegove emocije i sjećanja na djetinjstvo. Trenutno je chef i vlasnik restorana "Neolokal" u Istanbulu gdje je fokus na modernom zaokretu tradicionalne kuhinje. U Šibeniku će kuhati i Julia Jaksic, ekspert na području bistronomije - porijeklom Karlovčanka, koja trenutačno vodi Cafe Roze u Nashvilleu, a bila je glavna chefica u restoranima Employees Only New York u Singapuru i Miamiju te konzultantska chefica poznatog njujorškog restorana Jack’s Wife Freda.
Ulaznice
Najavljen je i dolazak Miroslava Uskokovića jednog od ponajboljih slastičara koji živi i radi u New Yorku više od 20 godina, a od 2013. je pastry chef u Gramercy Tavernu. Godine 2015 uvršten je na listu Top Ten Pastry Chefs in North America.
Za ovogodišnji Chefs´Stage u prodaji su jednodnevne i dvodnevne ulaznice, koje su po earlybird cijenama dostupne do 18. veljače, a mogu se kupiti preko Entrio sustava. (B. Ć. J.)