NEW YORK TIMES o ISTRI

36 HOURS IN ISTRIA  NY Times: Istra je raj za ljubitelje hrane i raskošan poluotok


"Istru možete promatrati kao mikrokozmos povijesti jugoistočne Europe 20. stoljeća, ali ona je istovremeno magično igralište 21. stoljeća za sve one koji vole sunce, drevne gradiće na brežuljcima, rimsku baštinu, vino, tartufe i vrhunsku gastronomiju."

Vikend putovanje

Ovako nas u netom objavljenom izdanju "36 Hours in Istria/36 sati u Istri", svjetski poznatom vodiču The New York Timesa posvećenom Istri, opisuje David Farley. Popularna izdanja iz ciklusa "Što raditi kada imate 36 sati za upoznavanje jednog mjesta" namijenjena su putnicima i čitateljima kao uvod u otkrivanje destinacija diljem svijeta, kroz kratka, vikend putovanja.

Tako je i ovo putovanje Istrom započelo u petak poslijepodne na Bujštini i trajalo do nedjelje kada, nakon jutarnjeg uživanja u radostima Jadrana, "ribarske" užine u Fažani te razgledavanja Arene i rimske ostavštine, David Farley u popodnevnim satima napušta Pulu i Istru. Nakon uvodne konstatacije da su neki Istrani živjeli u četiri različite države iako se nisu maknuli odavde - od Austro-Ugarske, Italije, Jugoslavije do Hrvatske - autor tepa Istri nazivajući je "rajem za ljubitelje hrane" i "raskošnim poluotokom".

Predstavlja je kao destinaciju na Jadranu prepunu doživljaja, i na obali i u unutrašnjosti. Izdvaja Rovinj, Poreč i Pulu, Motovun i Grožnjan te druge lokacije za uživanje i upoznavanje Istre kao odredišta zanimljive povijesti, kulture i enogastronomije. Štoviše, uvrštava Istru u odredišta vrhunske gastronomije i ne čudi ga činjenica da je i prva Michelinova zvjezdica u Hrvatskoj dospjela upravo ovamo. Čitav doživljaj u nagrađivanom rovinjskom restoranu naziva "MONTEastičnim"!

Istrian sushi

Uz restoran Monte, vodič preporuča San Servolo pivovaru i resort s jedinstvenom pivskom kupkom u Bujama, koktele u rovinjskom baru Valentino, lov na tartufe po Buzeštini s obitelji Prodan i njihovim psima, "slow food" u slavnoj Tolkariji u Sovinjskom Polju, galerije u Grožnjanu, Motovun i maslinova ulja OPG-a Vivoda, "istrian sushi" u restoranu Damir i Ornella u Novigradu, pulsku uvalu Saccorgianu i tamošnji beach bar Zeppelin, riblje specijalitete u Staroj konobi u Fažani, sve do pulskog Colosseuma. Što je sve David Farley za NY Times zabilježio o Istri, može se pročitati u vodiču "36 sati u Istri" na web adresi  https://www.nytimes.com/2018/08/16/travel/what-to-do-in-istria. (Duška PALIBRK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter