ZDENKA JAKUS, sudionica reality showa "Farma more i maslina": Iako nije osvojila pola milijuna kuna, bila je prava promotorica svega što je istarsko

| Autor: Borka PETRIOVIĆ
Zdenka Jakus promotorica je istarske baštine (Davor ŠIŠOVIĆ)

Zdenka Jakus promotorica je istarske baštine (Davor ŠIŠOVIĆ)


Poziva na red, rad i disciplinu, marljiva, brza, škrbna, efikasna Zdenka Jakus iz Vlašići, nije ušla u finale reality showa Nove TV "Farma more i maslina", ali je njemu bila nadomak. Prava promotorica svega što je istarsko, od hrane, običaja, govora, pjesama, pa i gradnje suhozida, Zdenka je mnoge prikovala uz male ekrane. U show se, nakon ispadanja, vraća kao gošća, nažalost, bez mogućnosti osvajanja pola milijuna kuna.

Inače, Zdenka je, uz Janija Banovca Zomborija, bila jedina predstavnica Istarske županije u reality showu koji je ove godine u morskom, mediteranskom štihu. Predstavnica istarske unutrašnjosti, pokazala je sve svoje vještine i znanja potrebne za opstanak na selu, uz prirodu, zemlju i životinje. Muzla je krave, pravila skutu, sir, maslac, marmeladu, jogurt, rafiole, makarune, fideline, slatke i slane palačinke, fritule…. U pećnici je sušila obrano grožđe i farmerima napravila istarsku pincu s grožđicama. Kuhala im je maneštru s koromačon, brala puževe i od njih pravila šugo. Farmeri su uživali i u Zdenkinoj čerepnji i kruhu ispod čerepnje.

Naučila je Zdenka farmere pjesmama Alena Vitasovića, a njegova pjesma "Ja ne moren više tako" postala je hit među farmerima. Gradila je na Farmi i istarski suhozid, a Istru, odnosno Žminj, nije zaboravila nacrtati na zastavi koja se vijorila pred imanjem ovogodišnjih farmera, smještenim uz Park prirode Vransko jezero u blizini Pakoštana.

Je li ostala do samoga kraja jer farma bez nje ne bi opstala? Jesu li ju farmeri spašavali od ispadanja zbog njena kuhanja, požrtvovnosti, brzine i neumorna rada? U više se navrata u showu u izjavama natjecatelja moglo se čuti kako ih Zdenka hrani, da je ona motor bez kojeg bi brod stao te kako radi od "jutra do sutra". Kuhala je, prala, čistila, brinula o životinjama, brala masline…

Kao prava predstavnica Istre dobila je na dar životinju koja simbolizira poluotok s kojeg dolazi; kozu imena Zdenka! To je odmah iskoristila za promociju savičentskog Festivala sira i izbor istarske naj koze. Naša je predstavnica Istru promovirala kad god je to mogla pa je tako farmerima pričala o "Slatkoj Istri" u Vižinadi na kojoj je redovito pobjeđivala sa svojim pincama i pandešpanjom. Promovirala je i Rovinjsko selo na Farmi, rekavši kako supa ima svoju manifestaciju za "Antonju", a oni su ju u čudu promatrali kako "stiče voganj", peče kruh na žaru, moči ga uljem i paprom, održavši im pravu prezentaciju pravljenja ovog istarskog alkoholnog napitka, koji se redovito ispijao uz ognjište.

Od prvoga dana, Zdenka je na TV-u govorila "po žminjski", a zbog toga je ubrala i simpatije i kritike. No, ona je u svom govoru ostala dosljedna, svidjelo se to nekome ili ne. Promovirala je ovaj specifičan govor diljem Hrvatske, izmamila brojne komentare na društvenim mrežama. Mnogi su upravo zbog Zdenke shvatili da Istra obiluje dijalektima i mjesnim govorima.

Pa iako ova Žminjka, kako su ju farmeri nazvali, nije osvojila pola milijuna kuna, osvojila je srca brojnih gledatelja, jer je bila i ostala svoja. Ne zaboravimo edukativnu notu i promociju koju je za Istru napravila. Kao što je na festivalima, dok su turističke sezone bile lišene Covida, domaće i strane goste educirala kako se prave fuži, makaruni, pince, jajarice, štrudle, rafioli i pisanice, tako je farmere naučila kako netaknuta Istra živi i diše.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater