U PETAK I SUBOTU

VIKEND SUVREMENOG CIRKUSA U ROJCU: Predstave "(Un)Connected" i "Not The Right Leg"

| Autor: Mladen RADIĆ

Udruga Čarobnjakov šešir danas i sutra organizira Vikend suvremenog cirkusa. U sklopu događaja bit će predstavljena najnovija ostvarenja mladih suvremenih cirkuskih umjetnika iz regije.

U petak, 29. studenog predstavu "(Un)Connected" izvest će malinada kolektiv, a u subotu, 30. studenog predstavu "Not the right leg" izvest će Danka Sekulović. Predstave započinju u 20 sati, a odigrat će se u Kazalištu Dr.Inat u Društvenom centru Rojc, 3.kat. Ulaznica za svaku predstavu košta 20 kuna, a obje predstave traju po sat vremena.

Predstava "(Un)Connected" nastala je kroz dugogodišnje prijateljstvo autorica. Ideje i materijal za rad pronalaze u svakodnevnim situacijama kroz koje prolaze dok provode vrijeme zajedno, na šta neizbježno utječe i njihova česta razdvojenost. Koristeći te situacije, samo sliku ili emociju, one ih transformiraju na sceni kroz pokret i tehnike suvremenog cirkusa. Na taj način bave se temom prijateljstva, utjecajem fizičke blizine i udaljenosti, komunikacijom, borbom za dominacijom… i prepuštaju se neizvjesnosti. Autorice i izvođačice: malinada kolektiv; Morana Radočaj, Hristina Šormaz. Muziku potpisuje Antun Gverović, pjesma "Ritki zrok" – Valentino Bošković. Dizajner svjetla je Domagoj Šoić. Vanjsko oko: Domagoj Šoić, Jadranka Žinić Mijatović.

"Not The Right Leg" je autobiografski solo performans Danke Sekulović, cirkuske akrobatkinje koja se krajem 2016. suočila s profesionalnom povredom. Cijelu sljedeću godinu provela je u oporavku od operacije koljena koji nije bio samo fizičke, već i mentalne i emotivne prirode. Rehabilitacija je bila uspješna i Danka je imala sreću da se vrati na scenu.

Predstava opisuje proces oporavka i sve ono što on nosi postavljajući ključno pitanje da li je povrijeđeno izvođačko tijelo i dalje funkcionalno izvođačko tijelo? Odgovoriti na ovo pitanje znači i baviti se pitanjem habitualnog tijela, radničkog tijela i njegove upotrebne i tržišne vrijednosti. Također znači baviti se tijelom boli i zadovoljstva, bolesnim tijelom, ali i fascinantnim akrobatskim tijelom, prelijepim i grotesknim u isti mah - tijelom koje prevazilazi mogućnosti običnog čovjeka, i konačno, tijelom kao oblikom koji nam je, na kraju dana, svima zajednički, i s kojim se svi identificiramo. Predstava Danke Sekulović, kompozitora i muzičkog izvođača Branka Džinovića i režiserke Ane Popović pripada dokumentarističkom, lutkarskom, tjelesnom, plesnom i cirkuskom kazalištu. Ovo je predstava koja govori o kršenju ograničenja izvođačke zone komfora, ali i o potencijalima i nagonu tijela za igrom. Ovo je topla, vesela, iskrena predstava za sve generacije.

Predstava je osvojila tri nagrade na festivalima. Za najboljeg mladog glumca "Ljuba Moljac" na festivalu Monodrame i pantomime u Beogradu, za Inovativnost u postupku - FEP Bačka Palanka, i za najbolju muziku BAŠTeAtar Kragujevac. U realizaciji predstave sudjeluju i Karkatag Kolektiv (scenografija), Slavica Dolašević (art direkcija i fotografija), Senka Radivojević (kostim) i Lana Rakanović (lutke). Predstava je nastala u koprodukciji Cirkusfere, Tri groša i Doma kulture Studentski grad. Predstavu su podržali Magacin u Kraljevića Marka, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Francuski institut i Teatroskop, Cité Internationale des Arts, Prince Claus Fund.

Vikend suvremenog cirkusa organizira udruga Čarobnjakov šešir, a provodi se u sklopu projekta "Opčini me novim cirkusom!" kojeg podržava Grad Pula.


  Podijeli: Facebook Twiter  Vremenska prognoza

  Podaci preuzeti sa: www.yr.no

  Web kamere

  Pula

  Pula: Forum
  Pula: Forum

  Pula

  Pula: Amphitheater
  Pula: Amphitheater