JEDNODNEVNA IZLOŽBA I HUMANITARNA AKCIJA

VELIKA HUMANITARNA AKCIJA MEDULINARTA - Predstavnici medija, fotografi i rukotvorci unikatnog nakita udružili snage i gromoglasno poručuju: STOP NASILJU!

| Autor: Tea TIDIĆ
(Foto: Luka PRETEGIANI)

(Foto: Luka PRETEGIANI)


U ovogodišnjoj akciji MedulinArta sudjeluje 35 medijskih predstavnika, 27 fotografa i 27 rukotvoraca unikatnog nakita, te je svaki predstavnik medija, za kojega se izradio personalizirani nakit, udružen s fotografom pri čemu su nastale unikatne fotografije, koje će se moći pogledati na jednodnevnoj izložbi u Galeriji Vincent iz Kastva

Kolikogod da se o tome govori, piše, raspravlja i podiže svijest društva, obiteljsko nasilje nažalost je i dalje sveprisutno. Poražavajuća je činjenica da je samo u Istri, prema podacima Ravnateljstva policije Republike Hrvatske, od 2004. godine ubijeno osam žena i dvoje djece od ruku izvan(bračnih) partnera i očeva.

Nažalost, svaku treću ženu na svijetu, i njihovu djecu, pogađa obiteljsko nasilje, a da bi se u tim teškim situacijama spriječio najgori epilog, te se zlostavljanim ženama i djeci dadne mogućnost utočišta i nade za novi početak, uz podršku Istarske županije osnovana je nevladina i neprofitna udruga Sigurna kuća Istra, koja već godinama pruža utočište u ovim crnim situacijama u kojima žrtve ne vide izlaz.

Otvoreni telefon

Tako je radnim danom od 8 do 14 sati za pozive otvoren telefon 052/500-148, te ponedjeljkom i petkom dodatno od 17 do 19 sati. Obiteljsko nasilje je društveni, a ne samo obiteljski problem, a Sigurna kuća Istra ima mrežu od tri tajna skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, operativne i organizacijske timove stručnjakinja, suradnju s raznim institucijama u slučaju hitnoća… Ova "institucija" jedinstvena je u Hrvatskoj i upravo njima možemo biti zahvalni što crne brojke obiteljskog nasilja nisu znatno veće.

Svake godine više stotina žena zatraži psihosocijalnu i pravnu podršku, a više desetaka žena i djece u Sigurnoj kući Istra našli su svoje utočište od daleko od zlostavljača i dobile pomoć i podršku da započnu novi život bez nasilja - jer za nasilje i nasilnika nema i ne može biti opravdanja.

Trud koji se ulaže u opstanak i rad Sigurne kuće Istra, kao i postojanje takve "institucije" prepoznala je još 2016. godine Udruga MedulinArt, te su odlučili pokrenuti humanitarnu akciju za Sigurnu kuću Istra.

Najviše sudionika

Svake godine u ožujku udruga MedulinArt organizira humanitarnu akciju kojom se prikupljaju sredstva za pomoć Sigurnoj kući Istra, a ove godine, koja je ujedno peta godina akcije, uključeno je još više sudionika, koji složno i gromoglasno poručuju: "Stop nasilju!".

U ovogodišnjoj akciji MedulinArta sudjeluje 35 medijskih predstavnika, 27 fotografa i 27 rukotvoraca unikatnog nakita, te je svaki predstavnik medija, za kojega se izradio personalizirani nakit, udružen s fotografom pri čemu su nastale unikatne fotografije, koje će se moći pogledati na jednodnevnoj izložbi u Galeriji Vincent iz Kastva na prvom katu Istarskog narodnog kazališta u Puli, u četvrtak, 12. ožujka, od 19 do 22 sata.

Osim fotografske izložbe, udruga MedulinArt organizirala je i zakusku te bogat glazbeni program za posjetitelje, te će tako nastupiti Udruga Sakramenski, grupa Nola i Elis Lovrić. Pripremljena je bogata lutrija - u kojoj se mogu osvojiti razne rukotvorine te je svaka dobitna, a posebno slatko iznenađenje su dizajnerice torti koje će za ovu priliku napraviti čak šest posebnih torti.

Humanitarna akcija tek počinje ovom izložbom - svi koji žele donacijom pomoći rad Sigurne kuće Istra, mogu to učiniti od 12. ožujka, uplatom na poseban račun otvoren u PBZ banci isključivo na ime ove humanitarne akcije. Pri uplati valja navesti da je svrha uplate "Za žene", a uplate se vrše na IBAN HR13 2340 0091 5110 6260 0.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater