DANAS IZBOR U PITOMAČI

U NARODNOJ NOŠNJI PREDSTAVLJAT ĆE ISTARSKU ŽUPANIJU: Irena Ipša i Renata Jurić Bertoša najuzornije su istarske žene

Najuzornija hrvatska seoska žena treba imati između 25 i 65 godina, biti hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode, treba biti poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života, obitelji i zajednice

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Irena Ipša sa sinom i suprugom / Renata Jurić Bertoša

Irena Ipša sa sinom i suprugom / Renata Jurić Bertoša


Kada smo ih nazvali, Irena Ipša iz sela Ipši, poznatog maslinarskog područja oprtaljske općine, upravo je pekla cukerančiće, a Renata Jurić Bertoša iz sela Brtošići kod Kaldira, pitoresknog voćarskog kraja motovunske općine, peglala je istarsku narodnu nošnju. Obje su se spremale za Pitomaču gdje se nakon prošlogodišnje korona pauze, u dvorani Centra za kulturu "Drago Britvić" u svom 21. izdanju danas održava izbor za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu.

Bogatstvo hrvatske baštine

Dvije Istrijanke, naime, ovogodišnje su predstavnice Istarske županije na ovom državnom natjecanju na kojeg su ih kandidirali iz poljoprivredno savjetodavne službe.

U Pitomaču dolazi devetnaest kandidatkinja iz šesnaest županija, različitih profila, među njima proizvođačica sireva, ribarica, trenerica taekwondoa, veslačica, majka s velikim obiteljima. "Jedinstvena je to prilika da se na jednom mjestu vidi bogatstvo baštine Hrvatske, predivne narodne nošnje, sve što te žene proizvode i rade na svojim OPG-ovima", poručila je predsjednica udruge Uzorne hrvatske seoske žene Katica Pejak-Jerleković na nedavno održanoj konferenciji za medije.

Kod obilaska svakog OPG-a ocjenjuje se nekoliko različitih segmenata. Ti bodovi zbrajaju se s onima na dan izbora, koje daje deseteročlani žiri i etnolog prilikom ocjenjivanja narodnih nošnji.

Najuzornija hrvatska seoska žena treba imati između 25 i 65 godina, biti hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode ili rukotvorine ili stvara umjetnička djela. Također, treba biti poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života, obitelji i zajednice te pomagati drugim ženama raznim savjetima i idejama.

Irena i njen suprug Klaudio u Ipšima su podignuli pravo malo maslinarsko carstvo, uz maslinike nedavno su izgradili i suvremenu uljaru. Njihova se ekstra djevičanska maslinova ulja ubrajaju u najnagrađivanija hrvatska ulja. Jedini svjetski vodič za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei u izdanju za 2021. godinu, u svoj uobičajeni godišnji izbor od 500 najboljih ulja na svijetu uvrstio je čak 71 maslinovo ulje iz Istre, a među najbolje ocjenjenim, s osvojenih 98 od 100 bodova, je i ulje obitelji Ipša. Zadnjih godina njihov sin Ivan intenzivnije se bavi i vinogradarstvom.

Voćarska sezona obitelji Bertoša

- Izbor mi je pao u nezgodno vrijeme jer smo upravo završili berbu grožđa i započinjemo berbu maslina i neću se možda uspjeti spremiti kako bi htjela, ali plan mi je predstaviti ovosezonsko maslinovo ulje. Pobrali smo određenu količinu maslina i stavili uljaru u pogon. Predstavit ću i naša vina, ispekla sam cukerančiće, pripremila ukiseljene tikvice, malancane, marmeladu od luka koju poslužujemo sa sirom, rekla je Irena te poručila da je danas možda više nego ikada i kroz ovakva natjecanja važno poslati poruku o značaju sela i time ohrabriti mlade da ostanu na djedovini i bave se poljoprivredom.

Renata Jurić Bertoša je udana, majka je dvoje djece, a njihovo se obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo "Fruti Bertoša" bavi uzgojem svježeg voća. Na sedam hektara zemlje u voćnjacima su posađene trešnje, kruške, breskve, marelice, jabuke, a proizvode i voćne prerađevine - džemove i likere. Obitelj Bertoša poljoprivredu uspješno povezuje s turizmom, kroz iznajmljivanje kuće za odmor "Villa Bertoša". Upravo su priveli kraju prodajni dio voćarske sezone, završili su s prodajom voća na svom štandu na tržnici u Puli i u jednom istarskom kampu. Voće su uglavnom pobrali, možda je, kaže Renata, ostala još pokoja jabuka, ali to će prodati na kućnom pragu.

- Sudjelovanje na natjecanju prilika je za razmjenu iskustva, moguće i nove poslovne kontakte, kaže Renata. U Pitomači će predstaviti svoj zavičaj, svoje domaćinstvo i proizvode, džemove, voćne sokove i voćne rakije, nešto svježeg voća, jabuka i krušaka te tipične istarske proizvode sireve, pršut i pancetu.

Svake se godine diljem svijeta 15. listopad obilježava kao Dan seoske žene, a tim se povodom od 2000. godine održava i izbor za Najuzorniju seosku ženu koji je inicirala Zagrebačka županija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum