NOVOSTI IZ VINARIJA ANĐELINI, COSSETTO I MATOŠEVIĆ

U istarskim vinarijama u doba korona-krize samozatajno nastaju nova vina koja tek čekaju priliku za javno predstavljanje: CENTRUM, GENTILE I ZELENA GRIMALDA

| Autor: D. ŠIŠOVIĆ
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Svakih nekoliko dana na društvenim mrežama poneka istarska vinarija obznanjuje nastanak nekog svog novog vina, a kako je nakon kraćeg predaha sredinom ljeta korona opet buknula, ta će nova vina na svoja prva javna predstavljanja morati pričekati još neko vrijeme

 

Od početka korona-krize od istarskih vinara se mogla čuti misao kako je ta neočekivana višemjesečna pauza u javnim nastupima, odlascima na sajmove i festivale, pa i mnogo manje aktivnosti oko prodaje vina, možda i dobrodošla jer sada napokon imaju vremena poigrati se u podrumu.

Doista, svakih nekoliko dana na društvenim mrežama poneka istarska vinarija obznanjuje nastanak nekog svog novog vina, a kako je nakon kraćeg predaha sredinom ljeta korona opet buknula, ta će nova vina na svoja prva javna predstavljanja morati pričekati još neko vrijeme. Mi zato ne moramo čekati, pa ćemo vam u nekoliko nastavaka predstaviti što su to novoga istarski vinari smislili i napravili, a što je široj vinskoj publici još nedostupno.

Iz vinarije Anđelini tako dolazi nova vinska etiketa nazvana Centrum. Riječ je o stopostotnom cabernet sauvignonu koji potječe iz najvišeg komercijalnog vinograda u Istri, smještenom na Velanovom brijegu iznad Pazina na 475 metara nadmorske visine. Osim položajem, ovaj se vinograd odlikuje i načinom sadnje: trsovi su zasađeni u razmaku od svega pola metra, što je gušće od standarda, a na lozi se ostavlja samo jedan lucanj, što uvjetuje manji prinos, a time i bolju kvalitetu grožđa. K tome, desetak dana prije berbe 20 posto grozdova je odrezano i ostavljeno da se suši na čokotu, te je pobrano zajedno sa živim grožđem. Centrum je odnjegovan u barrique bačvama, a u boce je napunjen u siječnju ove godine. Formalno je na tržištu, no zbog korone se za njega još nije dovoljno pročulo. Riječ je o vinu tamnorubinske ali još uvijek prozračne i svježe boje, zrelih voćnih mirisa borovnice i kupine, ali i dima, duhana, čokolade, likoricije i herbalnih nota. U okusu pak dominiraju arome svježijeg bobičastog voća, pogotovo ribizli, te arome dunja u crnom vinu i ružinih latica.

Majstorica za sljubljivanje Anđelinijevih vina s hranom je Rankova supruga Klaudija, a njezina prva preporuka za Centrum su pačja prsa s julienne krumpirom pečenim na pačjoj masti uz domaću pancetu, domaći tostirani raženi kruh, povrće ukiseljeno u medu te džem od smokava, narančine korice, vinogradskih bresaka i meda. Druga njezina preporuka za sljubljivanje s ovim zanimljivim novim vinom je brodet od miješane bijele ribe, lignji i kozica, ukuhan s malvazijom, a Centrum bi se dobro slagao i uz rižoto s vrganjima, plavom ribom, primjerice tunom na žaru uz fažolete na lešo, uz sireve prelivene medom i naravno uz istarski pršut. "Centrum je katica za sve, i može ga se sljubiti s vrlo različitom hranom", kaže Klaudija Anđelini, a Ranko dodaje: "Željeli smo napraviti vino koje neće biti robusno kao naša crna kupaža Domenico, već laganije i pitkije, a da opet ima neki svoj karakter".

Za ime ovog vina je pak zaslužna jedna povijesno-zemljopisna okolnost. Naime, u vrijeme talijanske vladavine Istrom odmah pokraj ovog vinograda postavljena je kamena oznaka koja je predstavljala geografsko središte Istre. Danas je ta kamena oznaka unutar ograđene parcele vodospreme Istarskog vodovoda, no ipak se može vidjeti i radoznalcima pokazati kao argument za nastanak vinskog imena Centrum.

Cabernet sauvignon Centrum je tako vrlo lijepo popunio paletu vina vinarije Anđelini, koja se redom sastoji od vina zanimljivih imena. D'Angelo je pjenušac od chardonnaya, malvazije i muškata žutog; Pazinska malvazija je svježa malvazija s posebne lokacije; Filomena je svježa malvazija odnjegovana u bačvama od akacije i osvajačica je zlatne Decanterove medalje 2019. godine za berbu 2015.; Magdalena je kupaža malvazije i chardonnaya odnjegovana u barriqueu; Domenico je također Decanterovim zlatom nagrađena crna kupaža merlota, cabernet sauvignona i syraha; a tu je još i Rose od merlota.

- Umjesto monosortnih postupno smo prešli na vina s imenima zato da s njihovim sastavom možemo eksperimentirati, prilagoditi se godini odnosno pojedinoj berbi i njezinim rezultatima", kaže Ranko Anđelini, ilustrirajući to primjerom kupaže Domenico. Ona inačica iz berbe 2015. koja je osvojila Decanterovo zlato sastojala se samo od merlota i cabernet sauvignona, ali kad je novozasađeni syrah došao u rod, i on je uključen u ovu kupažu. U ovom novom vinu Centrum bi ubuduće osim cabernet sauvignona moglo biti i drugih dodataka.

Nova etiketa vinarije Cossetto iz sela Roškići pokraj Kaštelira pojavila se iz sasvim drugog razloga. Malvazija Gentile iz berbe 2019. prvo je vino koje je samostalno napravila Denis Cossetto, pa su njeni ponosni roditelji Melinda i Alfredo oduševljeni rezultatom odlučili da upravo takva malvazija postane standardna svježa malvazija u njihovoj paleti. Denis Cossetto je inače studentica treće godine vinarstva u Poreču, pa joj je, da i u praksi iskuša ono što uči na studiju, otac Alfredo povjerio jedan tank i sva raspoloživa sredstva da sama napravi svoje vino. U vinogradu su radili zajedno, međutim grožđe za svoju malvaziju Gentile izabrala je sama tijekom berbe, izabrala je i svoje kvasce, nije koristila nikakve pojačivače ni doslađivače, i dobila je finu svježu malvaziju s 12,5 posto alkohola. "Što se mene tiče, položila je ispit, a ova njezina malvazija sviđa mi se kao vino koje se pije svaki dan, i zgodna je za distribuciju u restorane koji se žele odmaknuti od rinfuze ili u wine-barove na plažama. Jako se lijepo slaže s jelima od ribe, uz škampe, školjke, ili uz jela s piletinom, uz rižote i slično", kaže Alfredo Cossetto.

Sljedeći Denisin pothvat, s grožđem iz ovogodišnje berbe, bit će svježi chardonnay, kojeg je već sada zamislila kao neko jednostavnije vino za ljeto, a dogodine bi se okušala i s nekim odležanim crnim vinom, vjerojatno kupažom, koju kani ostaviti na odležavanju dulje nego što odležava ijedno postojeće vino vinarije Cossetto. Ova vinarija inače grožđe dobiva s osam hektara vinograda, a u svojoj paleti ima svježu malvaziju (ubuduće će to dakle biti isključivo Denisina malvazija Gentile), odležanu malvaziju Rustica, chardonnay u svježoj i sur lie varijanti, poluslatki muškat bijeli, suhi rose od borgonje, marlot, teran, borgonju, te poznatu crnu kupažu Mozaik koja se sastoji od cabernet sauvignona, merlota i borgonje. Izborom studija Denis Cossetto već je pokazala da se želi uključiti u obiteljski vinarski posao, a svakako je zanimljivo što vina želi raditi na malo drukčiji način nego što to rade njezini roditelji.

Novo vino dolazi i iz vinarije Ivice Matoševića u Krunčićima, odnosno iz njegovih vinograda pokraj sela Grimalda u središnjoj Istri. Iz tog vinograda potječu njegove već slavne i višestruko nagrađivane kupaže Bijela i Crna Grimalda, u iznimnim godinama pojavljuje se i Plava Grimalda, a nedavno se prvi put pojavila Zelena Grimalda - stopostotni sauvignon blanc. Od 12 hektara vinograda zasađenih pokraj Grimalde sauvignon blanc zauzima jedan hektar, i dosad je grožđe te sorte s te lokacije završavalo dijelom u kupaži Bijela Grimalda, a dijelom u svježem sauvignon blancu s etiketom Neo. Kako posljednjih godina Ivica Matošević sve pomnije vrednuje potencijale pojedinih mikrolokacija vinograda Grimalda, odlučio se iskušati nešto posebno i s bijelim sauvignonom s te lokacije, a odmak je napravio isključivo s vremenom berbe. Naime, za etiketu Neo sauvignon blanc se ranijih godina brao krajem kolovoza čime je dobiveno svježe i sočno lepršavo ljetno vino s 12,5 posto alkohola s prevladavajućim zelenim aromama. U berbi 2018. Matošević se odlučio sauvignon blanc pobrati 4-5 dana kasnije nego inače, čime je dobio strukturno punije vino s 13,5 posto alkohola i tropskim aromama zrelog voća. Prva generacija Zelene Grimalde odležala je u inoxu nešto manje od godinu dana, bez ikakve maceracije, i zatim još godinu dana u boci, a rezultat je vino slamnato-zelenkaste svjetložute boje, s mirisima bazge, rajčice i tropskog voća, te okusnim aromama breskve, papaje i ogrozda. "Ako je Neo oličenje svježine, elegancije i sočnosti, Zelena Grimalda je mišić, ambiciozne stilistike namijenjene sljubljivanju s visokom gastronomijom, to je naprosto igrač za svijet", zadovoljno opisuje Ivica Matošević svoj novi vinski uradak, koji se već može piti u nekim restoranima s Michelinovim zvjezdicama kao što su Boškinac ili Plavi podrum, a otišao je i u neke njemačke restorane. "Malo ga je pa ga ne dajemo svugdje", ističe Matošević, dodajući da je ovo vino premašilo njegova očekivanja te bi moglo trajati i dvadeset godina. U gastronomiji Matošević preporučuje da se Zelena Grimalda pije uz sushi, uz kozji sir, uz sirovu ribu i drugu moćniju hranu iz mora pripremljenu u pećnici s pomidorima. Matoševićev je plan da će iz nasada sauvignon blanca na Grimaldi jedne godine raditi Neo, a druge Zelenu Grimaldu, pa će se sljedeća Zelena Grimalda dogoditi iz ovogodišnje berbe, a toj zamisli zasad odgovara i stanje u vinogradu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom