Pulska dizajnerica s londonskom adresom

STAŠA DOBLANOVIĆ RANDALL Održiva moda nije samo lifestyle, već svakodnevnica

| Autor: Lara BAGAR

U ova tri mjeseca karantene uživala sam raditi ono što volim. Voljela bih ovom kolekcijom poručiti kako bi svi trebali malo usporiti i usredotočiti se na sebe i prirodu oko nas, kaže dizajnerica

Izolacija je nerijetko umjetnicima potrebna iz razloga jer je upravo ona kreativna. Dogodilo se to i Staši Doblanović Randall, pulskoj dizajnerici s londonskom adresom koja je u jeku pandemije osjetila nalet kreativnosti i stvorila novu kolekciju minimalističkih modela s modernim zaokretom.

"Ovo posebno, neobično vrijeme meni je na neki način dobro došlo. Bila je to kreativna terapija i kreativan izlaz, te sam konstantno bila u studiju koji se nalazi u mom stanu i gdje je sve nastalo - od početne ideje do produkcije. Sve je nastalo nekako spontano, organski", kaže proslavljena kreatorica s iskustvom London Fashion Weeka i hrvatskih tjedana mode. Staša njeguje minimalističku estetiku koja počiva na održivim modnim postulatima, ali istovremeno istražuje i eksperimentira s različitim materijalima koji u konačnici zaokružuju jednu posebnu stilsku priču.

gg

Upravo je održiva moda, kao okosnica njezinih posljednjih kolekcija nužna više no ikada jer korona ne samo što je u vrlo kratkom roku promijenila naše navike, već je ukazala na nužnost povratka prirodi, recikliranju i prirodnim materijalima. Tako je Staša u "korona kolekciji" odlučila skrenuti pažnju upravo na održivost pa je za kreacije koristila materijale iz prethodnih kolekcija.

Samoodrživost i reciklaža

Vraćajući se unazad i pregledavajući ostatke materijala prisjetila se njihovih primjena te ih reciklirala i udahnula novi svjež izgled. "Ovo je idealno vrijeme da podržimo jedan novi način razmišljanja, gdje ostaci materijala grade novu cjelinu te svjesno razmišljamo što bacamo i gdje bacamo", veli dizajnerica o najnovijoj kolekciji limitiranog izdanja u kojoj je svaki odjevni predmet unikat koji dolazi u jednoj ili dvije veličine.

Kolekcija SS20 donosi sklad samoodrživosti i reciklaže, a to je najbolje vidljivo u tome što Staša koristi materijale iz prijašnjih kolekcija. "Materijali koji su korišteni su pamuk, bambus svila, viskoza te miks recikliranog poliestera. Crna boja je najviše zastupljena te se uz tu nijansu pojavljuju i bijela, boja pijeska te siva. Kolekcija se sastoji od 25 odjevnih komada koji čine sveukupno 16 lookova", objašnjava.

gg

Ovu kolekciju čine haljine s panelima u drugoj boji, lagani gornji dijelovi izrađeni od bambus svile, hlače su visokog struka i ravnih nogavica. Tu su strukirani komadi koji naglašavaju struk, suknje su od scuba tkanine koja daje volumen, kratke hlače te lagane jakne s naglašenim ramenima. Sve je to samo dio prepoznatljivog, jednostavnog dizajna modnog brenda. Kolekcija je minimalističkog stila uz dozu oštrine, a odjevnim komadima dizajnerica dodaje bambus kao modni dodatak, njezin zaštitni znak. Uz nešto što je nosivo uvijek se u komadima nalaze i eksperimentalni dijelovi, pa je takva i ova kolekcija, za koju Doblanović Randall tvrdi da predstavlja nju, u srži.

Organska kolekcija i proces

"Kolekcija je duboko istraživanje same sebe u doba karantene, kad je sve stalo u Londonu, ja sam opet probudila svoju kreativnost. Bio mi je izazov raditi na ovoj kolekciji. Uživala sam u radu i tišina koja je trajala nekoliko tjedana, doista mi je odgovarala. Sama u studiju, jedino što sam čula su bile moje misli i muzika u pozadini", izjavila je Doblanović Randall.

gg

"U ova tri mjeseca karantene uživala sam raditi ono što volim. Voljela bih ovom kolekcijom poručiti kako bismo svi trebali malo usporiti i usredotočiti se na sebe i prirodu oko nas", kaže dizajnerica i poručuje "Održiva moda nije samo lifestyle, već svakodnevica.

Fotografije koje prate kolekciju su crno-bijele, bez dorade jer je želja bila zadržati što prirodniji prikaz te da sve bude vrlo organski i teče svojim tokom, a na isti je način nastajala i kolekcija. Na snimanju su bile samo četiri osobe, kako su tada mjere za obranu od koronavirusa u Engleskoj dopuštale.

Za fotografiju je bila zadužena Stašina prijateljica Karoline Bru, model je engleska atletičarka Lilly Douse, dok je za make up zaslužna mlada vizažistica Chiara Giannettino.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater