PIŠE EMIL PERDEC

STAGNUM MILOŠ Jedinstveni plavac mali s Pelješca. Na tržištu tek kad napuni 10 godina


Prvi Stagnum punjen je iz berbe 1992., a danas je na tržištu onaj iz berbe 2009. Vino prvo odležava 72 mjeseca u velikoj drvenoj bačvi od slavonskog hrasta zapremine 2000 litara. Potom u boci još četiri godine

 

Gradnja Pelješkog mosta dobro napreduje te će uskoro naš drugi po veličini poluotok biti svima dostupniji nego do sada. Ovaj veliki infrastrukturni projekt za Pelješac ima identično značenje kao probijanje tunela Učka za Istru.

Vinarstvo i vinogradarstvo je već stoljećima vrlo važna djelatnost na Pelješcu a najpoznatiji vinogradarski položaji Dingač i Postup imaju kultno značenje među ljubiteljima vina. No pred trideset godina jedan je čovjek imao viziju da bi se i na jednoj drugoj poziciji na Pelješcu moglo napraviti veliko vino. Naravno da mu gotovo nitko nije vjerovao, dapače, neki su ga zbog toga čak i ismijavali, no njegova upornost je ipak pobijedila, a on se zove Frano Miloš.

Plavac mali

Moderna povijest vinarije počinje krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada Frano Miloš pokreće jednu od prvih privatnih vinarija na Pelješcu te se prve butelje na tržištu pojavljuju 1989. godine. Danas vinarija Miloš uzgaja 15 hektara vlastitih vinograda, a sortiment gotovo u potpunosti čini plavac mali s godišnjom proizvodnjom od oko 50.000 butelja. Uz oca Franu danas su okosnice vinarije sinovi Ivan i Josip koji se sve više pojavljuju na sajmovima i prezentacijama, dok se Frano više posvećuje vinogradu.

Od etiketa na tržištu su prisutni s baznim plavcem malim, koji već godinama spada u red vina s najboljim omjerom cijene i kvalitete u svojoj klasi. Imaju izvrstan rose od plavca malog, a u dobrim godinama rade i predikatni plavac mali od prosušenih bobica te perjanicu vinarije Stagnum. Prvi Stagnum punjen je iz berbe 1992., a danas je na tržištu berba 2009. Do sada je preskočena samo 1995., a preskočit će nažalost   i sljedeću 2010. Osobno mi je u sjećanju ostao Stagnum iz berbe 1993. koji na hrvatskoj vinskoj sceni danas ima kultno značenje poput recimo Chateau Cheval blanc iz 1947. Uz ovaj Stagnum je vezana i zanimljiva situacija kada ga je jedan restoran na Mljetu gostima naplatio 21.000 kn, pa je cijeli slučaj završio na sudu. Stagnum je inače rimsko ime za Ston i obzirom na to da se vinogradi nalaze u blizini tog grada, Frano Miloš se odlučio svome vinu nadjenuti ovo povijesno ime.

Karakteristike

Danas bih s vama podijelio moje viđenje Stagnuma iz 2009. berbe, za kojeg grožđe raste u vinogradu starom oko 40 godina na južnim padinama položaja Ponikve. Tlo u vinogradu čini dolomitni vapnenac, a svi vinogradi certificirani su kao EKO uzgoj. Zbog specifičnog položaja vinograda i ranog dozrijevanja grožđa berba obično bude dosta rana, već krajem kolovoza. Nakon ručne berbe i prerade slijedi maceracija od deset dana te potom odležavanje od 72 mjeseca u velikoj drvenoj bačvi od slavonskog hrasta zapremine 2000 litara. Potom vino odležava u boci još četiri godine te se na tržište pušta kada ukupno napuni 10 godina. Pred kušanje vino sam dekantirao te se ono polako počelo otvarati i u punom svijetlu se pokazalo nakon dva sata provedena u dekanteru. Vino krasi duboka rubin crvena boja, bistro je i gusto. Na prvo mirisanje javlja se kombinirana nota suhih brusnica, grožđica i šljiva. Na drugo mirisanje otvara se bogata paleta koju predvodi zrela nota divlje kupine, potom dolazi nota čokolade s malo dima, suha smokva, rogač i mala nota mediteranskog bilja. Vino je suho, toplo, mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu, fine i mekane tanine, jako dobru mineralnost te robusno tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost poprilično trajna. Vrlo je ukusno i harmonično, na aftertasteu javlja se nota suhe šljive. Ovaj Milošev Stagnum je u izvrsnoj formi te u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još barem desetak godina. Enogastronomski, ovakva vina jednostavno traže fini komad crvenog mesa, a ja sam ga sljubio s Black Angus fiorentinom by Boris Orlić iz Klarići.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of