ZLATNI MIKROFON

RADIO ISTRA IMA NAJBOLJU RADIJSKU EMISIJU U HRVATSKOJ: Na "2u1" smo ponosni. Nakon ljetne pauze slušatelji su jedva dočekali da emisija ponovo krene

Nije isto ostavljati komentar na društvenim mrežama, često i iza lažnih profila, i uživo u eteru, gdje se nitko ne može sakriti iza svoga glasa, pa je sve iskrenije i vjerodostojnije. ističu iz Radio Istre

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Marko Londero, Melita Gržić Pincin, Borna Šmer i Zvjezdan Jurcola

Marko Londero, Melita Gržić Pincin, Borna Šmer i Zvjezdan Jurcola


Emisija "2u1" pazinske Radio Istre osvojila je na ovogodišnjim Danima Hrvatske udruge radijskih nakladnika Zlatni mikrofon za najbolju radijsku emisiju u Hrvatskoj. Odlučio je to stručni žiri HURiN-a u kojem su bili novinarka s dugogodišnjim radijskim iskustvom Dijana Koller, te profesor medijskih kolegija na Sveučilištu u Dubrovniku Zdravko Kedžo.

Emisija je to koja se emitira od ponedjeljka do petka od 9.30 do 10.30 i u kojoj se s gostima i slušateljima komentiraju najaktualnije teme u društvu, diskutira se, suprotstavlja i usuglašava stavove i mišljenja. Emisija ne donosi sat vremena priče, već se slušateljima otvara u ležernijoj formi, uz glazbene brojeve, redovite reklamne blokove, ali i kratke novosti.

Užareni telefoni

Aktualna situacija oko koronavirusa, cijepljenje, online nastava, nove mjere, problemi poduzetnika, uvođenje i primjena covid propusnica bile su česte i nezaobilazne teme emisije "2 u 1" u proteklih godinu dana. Uvijek uz kompetentne stručnjake poput epidemiologa, članova stožera civilne zaštite, nastavnog osoblja, psihologa. I naravno, uz nezaobilazna pitanja, mišljenja i komentare slušatelja.

Ali ništa manje atraktivne nisu bile ni druge aktualne teme kojih su se doticali. Sigurnost na cestama, zabrana rada nedjeljom, darivanje krvi, volontiranje, lokalni izbori i obećanja političara, ovisnost o ekranima, nabavka borbenih zrakoplova, ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka, posvajanje djece, ukidanje obiteljskih domova za starije, držanja pasa na lancima, Zdravko Mamić i hrvatsko pravosuđe, sukob premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, bespravna gradnja, novi val poskupljenja... Samo su to neke od tema koje su užarile telefone Radio Istre i koje se komentiralo još danima poslije emisije. Ponekad su si dali oduška i zabavljali se zajedno s gostima i slušateljima uz ležernije, ali opet aktualne teme: reality showovi, crni petak, dan muškaraca ili najbolja hrvatska pjesma na Eurosongu nisu polučili ništa manji interes publike od ozbiljnijih tematika.

Bogatstvo i zaštitni znak emisije "2 u 1" osim njezinih slušatelja su naravno i urednici i voditelji emisije. To su Ines Gržinić Škrinjar, Melita Gržić Pincin, Borna Šmer, Marko Londero i Mario Lipovšek Batiffiaca. Svatko od njih na svoj način, netko ozbiljnije, netko s dozom humora, netko iz studija, netko s terena, ali uvijek profesionalno, pristupa temi koju obrađuje. Zasluga za realizaciju emisije ide i vrijednim tonskim realizatorima, montažerima i glazbenim urednicima - Igoru Paulišiću, Adriani Jovičić, Željku Hrvatu i Draganu Jovičiću.

Teme se dogovaraju dan prije

U ekipu se vratila Marina Mejak koja se također uključuje u emisiju "2u1", a prilozima sudjeluje i Eliana Batagelj. Važno je reći da se teme za emisiju "2u1" dogovaraju dan ili nekoliko dana ranije na redakcijskim sastancima, a tu uvijek dobru ideju za temu ima direktor Zvjezdan Jurcola.

- Ponosni smo na emisiju "2u1". Nakon pauze u ljetnim mjesecima slušatelji su jedva dočekali da ponovo krenemo s emitiranjem emisije i da dobiju priliku očitovati se o raznim temama i progovoriti o problemima koji ih muče. Jer nije isto ostavljati komentar na društvenim mrežama, često i iza lažnih profila, i uživo u eteru, gdje se nitko ne može sakriti iza svoga glasa, pa je sve iskrenije i vjerodostojnije. Taj kontakt uživo na brojnim "modernim" formatiranim radijskim postajama više ne postoji. No, da smo na pravom putu i da radio mora biti otvoren slušateljima potvrdili su nam i struka i slušatelji, poručuju iz Radio Istre.

Ne samo što je stručni žiri Hrvatske udruge radijskih nakladnika emisiju "2u1" proglasio najboljom u Hrvatskoj. Struka je nominirala, a publika dodijelila i nagradu Zlatni studio Jutarnjeg lista za najbolju radijsku postaju u Hrvatskoj. Emisija "2 u 1" uvelike je doprinijela popularnosti i slušanosti ove radijske postaje u protekle dvije godine. U godini u kojoj slave 30 godina postojanja Radio Istre i ovom su nagradom HURiN-a podvukli značaj lokalnog radija i njegove žive veze, živog kontakta sa zajednicom u kojoj stvara i djeluje, kako na terenu tako i u eteru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini