FILM PULA

PULSKA PRIČA U FILMU ANDREJA KOROVLJEVA. Danas snimane scene s brojnim statistima u kojima Puljani donose robu izbjeglicama u hotelu Pula

| Autor: Vanesa BEGIĆ


 

Već prije osam sati ujutro, ispred hotela Pula bilo je jučer vrlo živahno. Mnoštvo glumaca, statista, tehničkog osoblja u vrlo je kreativnoj, radnoj atmosferi nastavilo snimanje filma "Pula", koji se već punih pet tjedana snima na više pulskih lokacija.

Snimanje je došlo do završne faze, i bit će gotovo za par dana, a film bi premijeru trebao imati iduće godine na Pulskom filmskom festivalu.

Snimanje filma "Pula" kojeg prema romanu Vladimira Stojsavljevića režira Andrej Korovljev u produkciji producentske tvrtke Kinematograf iz Pule pod vodstvom Dijane Mlađenović do sada je, osim u hotelu Pula, odrađeno u jednom stanu u Krležinoj ulici, a snimalo se i u austrougarskoj vili, kafiću, Fort Bourguignonu, na plaži na Valsalinama, u Gortanovoj uvali…. Snimanja traju po 12 i više sati dnevno, a snima se i noću. Jedno je takvo snimanje odrađeno po buri na Valsalinama gdje je glavna junakinja išla na noćno kupanje.

- Sada upravo snimano scene gdje su Puljani donijeli robu za izbjeglice ispred hotela Pula, a u sceni sudjeluje veliki broj statista iz Pule i iz Rijeke. Jučer smo snimali unutar disko-kluba hotela Pula. Iznimno smo zadovoljni snimanjem, svi su se vrlo dobro složili i izvrsno surađuju, i glumci i statisti. Nije lako sve to koordinirati, slijedimo stroga protuepidemijska pravila, a i statisti su nam izvrsni, veli production manager Snježana Vukmirović.

Redatelj Andrej Korovljev ističe da je pet tjedana snimanja prošlo vrlo brzo, a snimanje će završiti za tri dana. Imaju veliki broj sati snimljenog materijala, a sada će trebati to "srezati" na sat i pol, dva trajanja, da bi film imao premijeru u Areni 2022.

- Snimali smo na puno lokacija, sudjelovalo je ukupno čak 400 statista, a riječ je o pravoj pulskoj priči. Predložak je roman Vladimira Stojsavljevića, a prisutno je puno pulskih elemenata i momenata. Povijesno i činjenično to jest pulska priča, mjesto radnje su autentične pulske lokacije, a sudjelovala je i pulska ekipa, kako dijelom ona glumačka, tako i tehnička, statisti... Između ostalih, glume Petra B. Blašković, Luka Juričić, Nika Ivančić, Romina Vitasović. Hotel Pula nam je baza cjelokupnog snimanja, veli režiser Andrej Korovljev.

I zbilja, kako smo se jučer mogli uvjeriti, na setu je iznimno zahtjevno, dok se snimaju scene vlada apsolutna tišina, i iznimna disciplina. Zna se točna pozicija, u milimetar svakog statista, a svi su vrlo poslušni i koncentrirani. Premda je rano ujutro bilo prilično hladno, hladnoća nikome nije smetala prilikom snimanja tih zahtjevnih scena iz ranih devedesetih u Puli.

U filmu glavne uloge tumače Ermin Bravo i Nika Grbelja, a jučer je bilo posebno zanimljivo vidjeti statiste uz profesionalne glumce, kako lijepo surađuju, svi pažljivo slušajući upute tehničkog vodstva. I nije im bilo teško ponavljati scene.

Statisti su bili prilično okupirani, tek su nam u prolazu rekli da su vrlo zadovoljni snimanjem i ekipom, da jest vrlo zahtjevno, ali da su imali mogućnost vidjeti kako izgleda filmski set, kako se snima film, ući u filmsku zbilju i biti dijelom nečega što će biti prikazano na najljepšoj filmskoj pozornici, u Areni.

Na snimanju smo susreli i Petru B. Blašković, pulsku glumicu s osječkom adresom.

- Moram reći da je ovo prekrasno iskustvo, zahvalna sam svim izvrsnim osobama, od produkcije, režisera i tehničkog osoblja, izvrsnim kolegama koji su veliki profesionalci ali i divne osobe. Cijeli svoj život sam u kazališnom svijetu, nikada nisam radila na filmu, stoga mi je ovo iskustvo bilo jako zanimljivo, pravi izazov, prilagoditi glumu iz kazališne u filmsku. Moja uloga je ona majke glavne protagonistkinje i bilo je zahtjevno odigrati sva njezina lica i naličja. Riječ je o majci koja sama odgaja djecu, vremena su teška, i kroz glumu trebam prikazati sve njezine unutarnje konflikte, sumnje, strahove, ona ima i svoju samoću, melankoliju. Vrlo je to bogata uloga koja u sebi sadrži puno uloga, veli Petra B. Blašković.

Uz redatelja Korovljeva, producenticu Dijanu Mlađenović, dio glumačke ekipe, i u tehničkoj ekipi su i pulske i istarske snage: Goran Legović kao organizator lokacija, potom kamermeni Igor i Kristijan Burlović te Boris Plastić, mirkoman Armin Zenzerović, fotograf Hassan Abdelghani, kostimografkinja Desanka Janković, asistentica kostimografkinje Merima Mujić, kostimerka Lena Modrušan, zadužena za rekvizite Kristina Nefat, zatim su tu i Petra Pletikos i Debora Trusgnach… Ekipu filma, uz ostale, čine i scenarist Ivan Turković Kurnjak, koordinatorica produkcije/transporta Anja Mikačić, asistentica organizatora lokacija Jelena Popović, 1. asistent redatelja Nino Josipović i 2. asistent redatelja Ana Josipović, skripterica Lea Mileta, kamermani Stanko Herceg (DOP), Mario Hobor (šarfer), snimatelj zvuka Marko Grgić, mikroman Daniel Žuvela, grafer Joško Milić, majstorica maske Snježana Gorup i asistentica majstorice maske Slivija Bradica, scenografkinja Tajana Čanić Stanković, asistentica scenografkinje Marija Ćoso, rekvizirteri Igor Roginić, Marko Roginić, Elvis Lasović, koordinator za igrajuća vozila Ivan Livaja…

Ljubavna priča

Glavno mjesto radnje je hotel Pula, mjesto gdje su 1995. bile smještene izbjeglice iz Bosne i Hercegovine, a mladi Puljani su tamo odlazili u disko Colosseum popularni HP. Tu se susreću glavni likovi, mlada pulska srednjoškolka i alternativka te izbjeglica iz ratom zahvaćene BiH i "počinje jedna čudna ljubavna priča".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater