NAJNOVIJEZA LJUBITELJE MESA

Laguiolle noževi za najbolje mesne delicije


Pravi ljubitelji mesa vrlo su osjetljivi kad je riječ odležavanju, maceriranju odnosno pripravi kvalitetnog bifteka, ramsteka, fiorenetine odnosno t-bone steaka. Oni koji sebe smatraju istinskim gurmanima svoje meso vole rare, odnosno krvavo ili sočno medium rare, dok je medium ili medium well varijanta za ziheraše, a well done spada u kategoriju uništene materie prime bez obzira koliko kvalitetno meso bilo i je li optimalno sazrelo.

Za uživanje u sočnim odrescima ukusnim koljenicama i kotletima, bilo janjećim, telećim ili finim svinjskim, važno je uvijek znati odabrati i pripremiti meso. I kada je sve to fino pripremljeno, potreban je dakako oštar i kvalitetan nož.

U Francuskoj pokrajini Laguiolle već se stoljećima njeguje priprema ponajboljeg mesa, od ispaše pa sve do krajnje obrade te su u ovom kraju također nekoliko stotina godina pažnju posvetili noževima, odnosno kako to kod nas unificirano nazivamo – noževima za steak.

Uglavnom se radi o malim obiteljskim manufakturama gdje je doslovce svaki detalj obrađen ručno, s posebnom pažnjom i velikim strpljenjem. Tradicionalni Laguiolle nož posjeduje drške od roga, maslinovog ili drva kruške, a najpoznatiji među proizvođačima, počeli su koristiti i poludrago kamenje te u suradnji sa poznatim arhitektima i dizajnerima poput Philippe Starcka svako malo ponude varijacije na temu tradicionalnog noža s avangardnom oštricom, odnosno drškom. Damama je svakako draga varijanta s pravim ružinim laticama u akrilu koji savršeno profinjeno izgledaju na uštirkanom i pažljivo izglačanom bijelom stolnjaku, dok su u jednom vrlo poznatom rovinjskom hotelu znali odabrati elegantne Laguiolle noževe u bijeloj boji za dame dok gospoda dobiju noževe crne boje. Istu kolekciju u Laguiolleu proizveli su u suradnji sa svjetskim poznatim pariškim chefom Pierre Gagnaireom, inače velikim prijateljem Rovinja i naše prelijepe Istre.

Dobar nož kojim savršeno lako i precizno režete svoj odrezak ili neki drugi komad mesa a da ne kidate strukturu vlakna svakako je nezaobilazan na stolovima onih koji cijene meso, a kako se i kod nas u Istri u posljednje vrijeme inzistira na uzgoju najboljeg mesa boškarina svakako bi osim njegove kvalitetne pripreme trebalo pripaziti na noževe pomoću kojih ga režemo u tanjuru, a pritom se u kolekcijama Laguiolla osim ekskluzivnih mogu pronaći i noževi za gurmane skromnijih zahtjeva.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam