TRI GODINE AKTIVNOG STVARANJA

LABINSKA KREATIVNA AKADEMIJA: Likovni amateri jednom tjedno zajedno crtaju i slikaju

Do sada je kroz akademiju prošlo tridesetak zaljubljenika u slikarstvo, a uspjeli smo organizirati i dvije izložbe naših radova, kaže voditelj Patricio Franković

| Autor: Branko Biočić
Melita iz Nedešćine

Melita iz Nedešćine


Prije tri godine na inicijativu Patricja Frankovića, Nade Luboteni i Zvjezdane Lukšić u Labinu je pokrenuta Labinska kreativna akademija kroz koju je do sada prošlo tridesetak polaznika, zaljubljenika u slikarstvo i slikara amatera. Prije pandemije okupljali su se dva puta tjedno u dvije skupine u prostoru kojeg im je u starom gradu, na Fortici na korištenje dao Grad Labin, a sada se okupljaju srijedom u dvije grupe. Voditelj ove kreativne akademije je Patricio Franković, umjetnik iz Štrmca, predgrađa Labina.ilustrcija

- Naša likovna akademija je krenula na inicijativu Nade i Zvjezdane koje su pohađale sličnu akademiju u Puli pa su željele da to pokrenemo i u Labinu. Priključio sam im se jer je Labinu baš falilo tako nešto i krenuli smo malo po malo. Do sada je kroz akademiju prošlo tridesetak zaljubljenika u slikarstvo, a uspjeli smo organizirati i dvije izložbe naših radova. Korona je malo poremetila naš rad, a trenutačno nas ima 12. Slikamo u našoj radionici srijedom u dvije skupine razne motive i u raznim tehnikama, kaže Franković. Objašnjava da najprije crtaju olovkom, a potom prelaze na ugljen, pastel i na kraju akril, a njihovi su motivi - mrtva priroda, pejzaži, portreti i aktovi.

- Imali smo i radionicu keramike, planirali smo i jednodnevne radionice ali je korona to zaustavila. Djevojke su vrijedne, marljive i pune volje i entuzijazma za slikanjem. Ja im kažem da je talent samo deset posto a ostalo je rad, kaže Patricio koji i sam slika a do sada je napravio pedesetak slika zračnim kistom a najviše se bavi željezom.

Prilikom posjete kreativnoj akademiji u staroj kući na Fortici u radnom zanosu i stvaralaštvu zatekli smo dvije polaznice, Mariju Golju iz Rapca i Melitu Begić iz Nedešćine.

- Osjećam se ovdje predivno. Uključila sam se sasvim slučajno na nagovor Daniele Mohorović, ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta. Počela sam s ugljenom a sada radim u tehnici akrila, uglavnom pejzaže, rekla je Marija Golja, a Melita Begić kaže: "Uključila sam se prije dva mjeseca i predivno mi je. Počela sam sama slikati ali sam željela napredovati. Volim prirodu i more i to najčešće slikam, akvarelom i ugljenom."

ilustracija

U Labinskoj kreativnoj akademiji koju ni korona neće zaustaviti najviše zahvaljuju na pomoći gradu Labinu koji im je osigurao prostor i pomaže kao partner koliko može.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom