ISTRAŽIVANJE

JESTE LI SE NOĆAS NASPAVALI? Zbog čega pun mjesec ometa san

| Autor: Glas Istre
pun mjesec

pun mjesec


Jeste li se noćas naspavali. Zbog čega kraće spavamo u danima punog mjeseca, posebno uoči, pojasnili su američki istraživači u studiji koja je nedavno objavljena u časopisu Science.

Jedna od pretpostavki istraživača o tome zašto je to tako, bila je da je svjetlost s Mjeseca u noćima koje prethode noći punog mjeseca izrazito jaka, pa se tada aktivira prirodna čovjekova želja da to vrijeme iskoristi za aktivnosti na otvorenom, poput lova ili ribolova, ili za sudjelovanje u društvenim interakcijama s drugim skupinama, kaže koautor studije Leandro Casiraghi. Riječ je, naravno, o potrebi koja je bila izraženija ranije, u vrijeme kada nismo imali struju, kad su ljudi morali koristiti prirodno svjetlo. No, naš je mozak uvelike programiran po starim obrascima ponašanja.

Druga tumačenja pojašnjavaju utjecaj mjesečevih faza na ljude, posebice žene kao i na cijeli planet Zemlju, primjerice plimu i oseku. Velik je lunarni utjecaj na emotivan aspekt koji pak utječe na spavanje. Stoga se mnogi noćas nisu naspavali. Pun mjesec trebao bi biti upravo danas u 17 sati.

Astrolozi posebno analiziraju ovaj uštap koji donosi energiju transformacije, jer se nalazi u sazviježđu ovna koji je znak ratnika i hrabrosti. Vrijeme je za sagledavanje života ravno u oči, suočavanja sa izazovima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater