UZ HRVATSKI TJEDAN PSIHOLOGIJE

Izazov za dijete i roditelje: ispad bijesa (tantrum)

| Autor: Ana Koroman Runko (Dječji vrtić Pula)
(Ilustracija/Pixabay)

(Ilustracija/Pixabay)


Kod kuće popodne, nakon dolaska kući, dijete se igra s kockicama, djeluje zadovoljno građevinom koje je uspjelo složiti. Nakon minute, dijete se ljuti zbog pada krova zgrade. Neuspješni pokušaji vraćanja krova na staro mjesto toliko su naljutili dijete da ono ruši sve što je izgradilo te se izmjenjuju neutješni plač i ljutnja. Dijete je na podu, udara rukama i nogama u pod, vriska ispunjava sobu. Što se dogodilo? Djetetov (pre)opterećeni živčani sustav ima potrebu za otpuštanjem velike količine energije pa tako dolazi do velikih reakcija, odnosno tantruma ili ispada bijesa. Tantrum je način koji će dijete dovesti do smirenja, a funkcija mu je da zaštiti dijete kada mu je svega previše, pomaže mu s nošenjem s velikim emocijama. Dok dijete prolazi kroz tantrum najčešće se baci na pod i plače, vrišti ili stenje. Ukoliko djetetu govorimo da se smiri, da prestane nešto raditi ili mu prijetimo, naše riječi do njega neće doprijeti. Radi se o velikoj količini (fizičke) energije koju dijete izbacuje iz sebe. Ono što djetetu možemo pružiti je mirnoću, sigurnu luku i zagrljaj kada se "isprazni". Iznimka u pružanju fizičke podrške tijekom ispada bijesa je situacija u kojoj dijete postaje opasno za sebe, druge ljude i okolinu.

Kod neke djece prag tolerancije na frustraciju je veći pa će izdržati duže u stresnoj situaciji, dok neka djeca lakše planu brzo nakon neuspješnog suočavanja s problemom. Kada do tantruma dolazi zbog frustracije, treba pažljivo odvagnuti kada pustiti dijete da samo riješi problem pred kojim se našlo, a kada ćemo intervenirati.

Valja imati na umu da prezaštićivanje, odnosno nedopuštanje da dijete iskusi frustraciju može dovesti do toga da ono u kasnijim fazama života, kada izazovi budu puno veći, neće znati adekvatno na njih odgovoriti. Svaki roditelj najbolje poznaje svoje dijete i može prepoznati ponavljajuće signale koje dijete iskazuje neposredno prije ispada bijesa. Roditelja koji pravodobno prepozna ono što dijete osjeća i riječima to opiše, pomaže djetetu shvatiti što mu se događa. Prepoznavanje i priznavanje emocija, pa čak i onih neugodnih, omogućuju djetetu zdrav emocionalni razvoj. Kada se dijete smiri, može nam se činiti da je "glumilo" jer smo zbunjeni mirnoćom koje je uslijedila nakon tantruma. No svrha ispada bijesa je rješavanje djetetove napetosti. Iako se tako možda ne čini, tantrum je put koji djeci, a i roditeljima, nudi priliku za rast, učenje i razumijevanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum