DANI GITARE KAZALIŠTA ULYSSES

IVAN KAPEC I MAJA POSAVEC NA VELIKOM BRIJUNU: Dva sata intimnog glazbenog druženja uz Cohena, Weilla i autorske skladbe

| Autor: Mladen RADIĆ
Ivan Kapec i Maja Posavec svoj su koncert naslovili "Večer s Cohenom" (Sonja Staničić)

Maja Posavec i Ivan Kapec ne igraju direktno na kartu emocija, ali emocije su u njihovom nastupu prisutne, no nisu pretjerano prenaglašene. Publiku su, između ostalog, i svojim stihovima poveli i u neke bajkovite svjetove

 Ugodna ljetna noć, par dana nakon osvježavajućih kiša i munja koje su protutnjale Istrom, u kombinaciji s ambijentom dvorišta Etnografskog muzeja na Velikom Brijunu, pokazali su se idealnom kulisom za koncert gitarista Ivana Kapeca i pjevačice Maje Posavec koji su publici priredili dva sata intimnog glazbenog druženja. Koncert je organiziran kao dio ciklusa Dani gitare Kazališta Ulysses i bio je naslovljen "Večer s Cohenom". No pjesme slavnog kantautora činile su tek dio cjelokupnog repertoara, tako da je publika imala prilike čuti autorske pjesme Maje Posavec i Ivana Kapeca, između ostalog iz projekta "Poma", te jednu skladbu Kurta Weilla "Speak low". Cohenov opus bio je zastupljen nekim poznatim skladbama poput "Suzanne", "Take this waltz", "I'm your man" dok je za kraj ostavljena pjesma "Alexandra leaving" s prigodnim oproštajnim stihovima.

Senzibilitet

Osim što je pjevačica, Maja Posavec svira gitaru, publika je zna kao bivšu pjevačicu grupe Detour, a kazališnoj publici poznata je i kao vrsna glumica. No činilo nam se preksinoć da joj je trebalo malo vremena da se opusti, osim ako i to nije bio dio nastupa, kao što je u jednom trenutku krenula imitirati Terezu Kesoviju. Njen glas je čist, svaku riječ, bilo da se radi o stihovima na hrvatskom ili na engleskom, artikulira razgovijetno, savršeno usklađeno s melodijom. Pored toga, očit je njen senzibilitet za ovakve pjesme koje traže da se izvođač potpuno uvuče u njih i izgovara riječi kao da zaista stoji iza njih što je pogotovo važno kada se radi o Cohenovim skladbama. Maja Posavec i Ivan Kapec ne igraju direktno na kartu emocija, ali emocije su u njihovom nastupu prisutne no nisu pretjerano prenaglašene.

Publiku su između ostalog svojim stihovima poveli i u neke bajkovite svjetove, a Maji Posavec kao autorici stihova ne nedostaje inspiracije, kao ni Ivanu Kapecu, što su pokazali i najavom novih projekata. Uz skladbe koje oni izvode, bilo da se radi o autorskim pjesmama ili obradama, može se opustiti i uživati na kraju dana, što su mnogi i učinili u prostoru daleko od sezonske gradske vreve.

Ivan Kapec je poznati gitarist, jazzer ali i više od toga, potpuno predan izvedbi što se vidjelo i preksinoć.

Nedostajao bis

Publika koja je zbog epidemiološke situacije morala sjediti i izvan popunjenog dvorišta Etnografskog muzeja prepoznala je vrijednost interpretacija Maje Posavec i Ivana Kapeca revno ih nagrađujući aplauzima koji su postupno bivali sve jači i jači iz pjesme u pjesmu. Mogao je zato koncert trajati i nešto duže tj. nedostajao je bis koji je publika tražila, a do polaska broda, koji je bio usidren na svega stotinjak metara udaljenom pristaništu, bilo skoro pola sata.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom