MOOD LAMPS IZ ŠTINJANSKE RADIONICE KREŠIMIRA KRALJA

Doručak pored Tiffanyja? I ne samo to


Pronaći luksuznu Tifanny lampu nije jednostavno. Cijenjene lampe imaju svoje obožavatelje koji će za lijepu lampu izrađenu u raritetnoj i zahtjevnoj tehnici prevaliti veliki put. Ali kilometre je prevalio Krešimir Kralj i Tiffany tehniku izrade luksuznih rasvjetnih tijela iz Kalifornije donio u Istru koja je svima inspirativna te je i u njemu probudila inovativnost i kreativnost. Spojio je Tiffany tehniku izrade i školjke te napravio originalne dizajnerske Mood Lamps (lampe raspoloženja), što je naziv za luksuznu rasvjetu dobivenu Tiffany tehnikom izrade.

Spoj je to finog stakla, preciznog majstorstva te ručno sakupljenih i prerađenih školjaka koje stvaraju zanimljivu svjetlosnu igru. A samu tehniku vitraža Krešimir je usavršio u Sacramentu, i to od najboljeg - Richarda Grafa s kojim je restaurirao prozor od Tiffanyja koji je donirala ugledna obitelj Stanford crkvi sv. Pavla u središtu Sacramenta. Osim toga, vitraž tehnikom je uređivao i mnogobrojne vile.

Bio fotoreporter

Prije Amerike radio je kao fotoreporter za Globus, Vjesnik i Sportske novosti, dok je u Americi živio od 1995. do 2012. godine. Osim restauracijom i izradom vitraža, među ostalim, profesionalno se bavio i ekstremnim sportovima: padobranstvom, base skokovima, letenjem i snimanjem spotova raznih produkcija. Godine 2009. zbog padobranske nesreće i teških ozljeda prisiljen je prodati svoju tvrtku Kralj Studios Ine i seli se u Europu, točnije Dansku, gdje je radio fuziju stakla. Nakon dvije godine preselio se u Hrvatsku, a 2013. godine prilikom snimanja televizijske reklame na padobranskom skoku zadobio je teške ozljede vratne kralježnice te se nakon operacije vratio -vitražu.

U američkom stilu, koji znači brzinu i odlučnost, odlučili su se nastaniti u Istri. "Supruga i ja vozili smo se automobilom i došli do Pule. Oduševili smo se, došli sljedeći vikend i za mjesec dana kupili kuću u Štinjanu. Jednoga dana išao sam sa kćerkom skupljati školjke i našli smo neku čudnu školjku. Zaintrigiralo me kakva je to školjka pa sam malo istraživao na internetu i pronašao tvrtku u Vodnjanu koja ima sve moguće školjke koje su me inspirirale za izradu lampi. Eto, s tim sam lampama krenuo prije dva mjeseca", priča on itekako svjestan da je rasvjeta odavno prešla dalek put od obične žarulje do skulpture u prostoru, a dizajneri moraju biti iznimno kreativni kako bi nam ponudili nešto novo. Krešimir je, čini se, na dobrom putu.

Vitraž za Brijune

- Školjke su ukorporirane u dvije lampe - klasični i moderniji vitraž. Svaka školjka mora biti omotana u bakrenu foliju, a na lampu ide 100-tinjak školjaka. Tu je i ručno rađeno kameno postolje, objašnjava mi "kralj rasvjete". Kažem da Tiffany lampe sa školjkama nisam nikada vidjela, a on će na to kratko i šaljivo "Ni ja".

Zanimljiv je to spoj tradicionalne tehnike i školjaka koje stvaraju sjenilo, daje neku eleganciju i originalnost prostoru. Kako je vitraž njegova specijalnost i profesija, Krešimir u svojoj radionici u Štinjanu izrađuje prozore, ukrase po narudžbi. Sve je ručni rad, a materijal nabavlja u Americi i kaže da ima doživotnu garanciju. Trenutno se bavi realizacijom ideje izrade umivaonika od stakla od recikliranih boca. Savršeno za kafiće i ekskluzivnija mjesta. Planira i liniju staklene galanterije idealnu za vjenčanja.

Putem kreativnih radionica želi održavati tečajeve izrade tiffany tehnikom, a u planu mu je i povezanje sa školama. Pogled iz Štinjana na Brijune toliko ga je fascinirao da je besplatno ponudio izradu i donaciju vitraža jednom od hotela na otoku. Odgovor još nije stigao. Hrvatska birokracija.

Milijunske cijene

Prve Tiffany lampe izrađene su još davne 1885. godine rukama vještih majstora i umjetnika u studiju Louisa Camforta u New Yorku. Sve do današnjih dana svojim vrhunskim dizajnom i elegancijom odaju istančan ukus i smisao za lijepo, a bojama i oblicima stakala, koja se spajaju bakarnim nitima u intrigantne mozaike, oplemenjuju i unose toplinu u svaki prostor. U razdoblju od 1900. do 1933 u studiju najistaknutijeg američkog oblikovatelja umjetnina nastalo je četiristotinjak modela jedinstvenih kućnih svjetiljki koje danas na kolekcionarskim aukcijama postižu milijunske cijene. (Lara BAGAR)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater