NAJNOVIJESF KONVENCIJA

Autorica proslavljene trilogije "Rebel of the Sands" Alwyn Hamilton gošća ovogodišnjeg SFeraKona

| Autor: Hina

Autorica proslavljene trilogije "Rebel of the Sands" Alwyn Hamilton gošća je ovogodišnjeg SFeraKona, 41. Dana znanstvene fantastike, koji će se održati na zagrebačkom FER-u od 10. do 12. svibnja.

Posjetitelji  te najstarije i najveće hrvatske konvencije koja okuplja ljubitelje znanstvene fantastike, fantastike, horora i srodnih žanrova u ovom dijelu Europe tako će imati priliku upoznati njezin rad, započet prvijencem "Rebel of the Sands" koji je bio na listi New York Timesa kao najprodavaniji debitantski roman.

Hamilton je rođena u Torontu 1988., a djetinjstvo je provela na relaciji Europa - Kanada, sve dok obitelj trajno ne odlazi u Francusku. Odrasla je u malom gradiću Beauaneu, gdje se posvetila čitanju i pisanju, s osobitom sklonošću prema fantasyju i snažnim ženskim likovima.

Studirala je u Engleskoj, na Sveučilištu Cambridge, gdje u King’s College upisuje studij povijesti umjetnosti. Nakon završetka zapošljava se u jednoj londonskoj aukcijskoj kući.

Nastavak njenog prvijenca "Traitor to the Throne" je izašao 2017. godine, a krajem iste godine i završetak trilogije "Hero at the Fall".

Serijal je dosad objavljen u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Češkoj, Srbiji, Nizozemskoj, Turskoj, Izraelu, Poljskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Iranu i Brazilu.

Dobitnica je Goodreads Choice nagrade 2016. za najboljeg debitantskog pisca (Best Debut Author).

Među gostima i tajanstveni cosplayer Captain Ghostly

Organizator SFeraKona, Društvo za znanstvenu fantastiku SFera iz Zagreba, objavio je još neka atraktivna imena koja dolaze na zagrebačku konvenciju.

Među njima je i John Kovalic, crtač stripova, ilustrator i pisac. Kod nas je najpoznatiji kao ilustrator društvenih igara Munchkina, a međunarodno po stripu The Dork Tower. Ilustrirao je više od stotinu igara (uključujući skoro 5000 karata za različite Munchkine), za što je višestruko nagrađivan.

On je i autor političkih stripova i karikatura za The Daily Reporter iz Milwaukeeja, a radove su mu objavljivali Wisconsin State Journal, The New York Times, The Washington Post i Rolling Stone.

U Zagreb dolazi i Captain Ghostly Cosplay, alter ego pod kojim se krije Mattias Story, cosplayer iz Belgije koji u nijednom svom kostimu ne pokazuje lice. Impresivne oklope najčešće izrađuje od EVA pjene, a svoja znanja o tehnikama izrade i materijalima voli dijeliti kroz lekcije na internetu i radionice na konvencijama. Prvu nagradu je osvojio već sa svojim prvim oklopom, Sauronom iz Gospodara prstenova.

Od hrvatskih gostiju dolazi Ivica Puljak, fizičar i popularizator znanosti, koji je na pariškom Sveučilištu Pierre i Marie Curie zaslužio titulu doktora fizike. Od 1994. godine redoviti je član CMS kolaboracije u CERN-u kao voditelj splitskih znanstvenika i jedan je od 8000 znanstvenika koji je bio lovac na Higgsov bozon.

Napisao je preko 500 znanstvenih radova, održao niz prezentacija na skupovima, radionicama i ljetnim školama, a član je političke stranke Pametno.

Igraonice, turniri, sajam knjiga, izložbe, cosplay

Na zagrebačkoj konvenciji tradicionalno će se predstaviti i niz udruga koje se bave znanstvenom fantastikom, a posjetitelji će moći sudjelovati u brojnim igraonicama, turnirima i demonstracijama RPG igara, te sajmu knjiga, prodajnoj izložbi i cosplayu.

Upravo je toj formi posvećena izložba kostima najpoznatije hrvatske cosplayerice Tajane Štasni, poznate i kao Taja Aždaja, koja se time bavi više od sedamnaest godina.

Njezina je ljubav prema cosplayu počela još u srednjoškolskim danima, kad se 2000. godine odvažila na dolazak na SFeraKon u kostimu Amidale iz Star Wars serijala. Kroz godine nastaju novi kostimi, ponajviše Star Wars tematike (Amidala, ObiWan, Leia, da nabrojimo samo neke od njih), ali i ostalih serijala iz polja fantastike i SF-a: Witch King iz Tolkienovog univerzuma, Alien i Predator, kostimi iz serijala Stargate.

Mnogi su kod nje šivali svoje kostime, za potrebe cosplaya, za LARP, reenactment, tematske zabave, pa čak i vjenčanja.

Posebno će biti istaknut kostim Aliena kojim će se proslaviti 40 godina od prikazivanja prvog filma.

SFeraKon ponovno surađuje s akademskim kiparom Veliborom Mačukatinom koji će posjetiteljima podijeliti svoje radove nastale u posljednje dvije godine, a moći će se sudjelovati i u njegovoj kiparskoj radionici.

Tijekom konvencije trajat će i izložba dječjih radova, pobjednika nagradnog natječaja SFerice.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam