prevencija mamurluka

Što pojesti da sutra ne boli glava? Spas je u jednoj popularnoj namirnici

| Autor: Glas Istre
(Pexels)

(Pexels)



Božićno je vrijeme, a to za mnoge znači obilje hrane, pića i druženja. No, s blagdanskim zdravicama često dolazi i neželjeni gost - mamurluk. Iako je umjerenost uvijek najbolji savjet, jedna liječnica otkrila je jednostavan trik koji bi vam mogao pomoći da izbjegnete jutarnju glavobolju. Riječ je o jednoj popularnoj namirnici koju biste trebali pojesti prije konzumacije alkohola, piše Index.hr.

Sir je spas

Liječnica za plućne bolesti i intenzivnu njegu, na TikToku poznata kao @neenziiemd, podijelila je koristan savjet koji bi mogao ublažiti neugodne posljedice pretjerivanja s pićem. U videu objavljenom prošle godine objasnila je kako konzumacija sira prije izlaska može značajno pomoći.

"Ako idete u noćni izlazak i namjeravate piti alkohol, konzumiranje sira prije pijenja alkohola može smanjiti rizik od mamurluka", objasnila je.

"To je zato što sir ima puno proteina, masti i složenih ugljikohidrata koji mogu obložiti želudac, što smanjuje apsorpciju alkohola."

Autorica sadržaja također napominje da sir može pomoći tijelu da bolje metabolizira alkohol i spriječi oštećenje jetre. "On također nadoknađuje hranjive tvari jer je pun vitamina B i kalcija, koji se iscrpljuju iz tijela prilikom konzumiranja alkohola", rekla je, dodajući da je kalcij odgovoran za poboljšanje funkcije živaca, dok je vitamin B izvrstan za energiju.

Ipak, tiktokerica je napomenula: "Bez alkohola je bolje nego s bilo kakvim alkoholom. Međutim, ako ćete piti, pokušajte se sjetiti da probate malo sira prije alkohola."

(Pexels)(Pexels)

Koliko je alkohola previše?

Tijekom blagdana mnogi se osjećaju pod pritiskom da piju više nego inače, stoga je važno znati gdje je granica. Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) savjetuje da se ne pije redovito više od 14 jedinica alkohola tjedno.

Jedna jedinica alkohola iznosi 8 grama ili 10 ml čistog alkohola, što je otprilike pola krigle svijetlog piva ili cidera niže do normalne jačine (3,6 posto alkohola), jedna mala čašica (25 ml) žestokog pića (40 posto alkohola) ili mala čaša vina od 125 ml (12 posto alkohola), koja sadrži oko 1,5 jedinica.

Prema NHS-u, "zlouporaba alkohola je kada pijete na način koji je štetan, ili kada ste ovisni o alkoholu".

Dr. Dave Nichols, liječnik opće prakse, pojasnio je za The Sun da je alkoholizam stanje u kojem osoba ima nekontroliranu želju za pićem. "Najčešći dugoročni fizički utjecaji graničnog alkoholizma su abnormalna funkcija jetre, kardiovaskularne bolesti, dijabetes i problemi s mentalnim zdravljem, ali to su često skrivene bolesti i pacijenti ih nisu svjesni dok ne napreduju", rekao je.


Podijeli: Facebook Twiter


desktop8






Trenutno na cestama