Ilustracija (Pexels)
Promjena godišnjih doba, manjak energije ili jednostavno loš dan, svima nam se dogodi da upadnemo u fazu kada se osjećamo bezvoljno. No, kao što šetnja, sunčeve zrake ili druženje s kućnim ljubimcem mogu podići raspoloženje, isto vrijedi i za hranu.
Određene namirnice imaju prirodnu sposobnost da nas umire, daju energiju ili podignu iz laganog mentalnog pada. Dobra vijest? Riječ je o jednostavnim, pristupačnim namirnicama koje većina nas ionako povremeno jede.
U nastavku donosimo popis "feelgood" namirnica koje vrijedi uključiti u jelovnik kad želite poticaj iz kuhinje.
Losos i tunjevina među najpoznatijim su izvorima omega-3 masnih kiselina, nutrijenata koji sudjeluju u radu mozga i mogu pomoći u stabiliziranju raspoloženja. Mozak je doslovno građen od masti, a pravilna vrsta masnoća pomaže mu da radi uravnoteženo.
Ako ne jedete ribu, alternative su lanene sjemenke ili tofu, iako se omega-3 iz biljnih izvora nešto slabije apsorbiraju.
Da, čokolada zbilja može uljepšati dan. Tamna varijanta s visokim udjelom kakaa sadrži obilje antioksidansa i prirodnih spojeva koji potiču osjećaj ugode. Birajte što tamniju čokoladu (idealno 85% kakaa ili više) kako biste izbjegli velike količine šećera i dobili maksimalan učinak.
Kiseli kupus, jogurt, kefir i kimchi sadrže prirodne probiotike koji pozitivno utječu na crijevnu mikrofloru. Kako su crijeva i mozak snažno povezani, zdrav probavni sustav često znači i bolje raspoloženje. Ove namirnice lako je uključiti u obroke, kao dodatak salatama, uz glavno jelo ili u jutarnjem doručku.
Ovi oraščići bogati su selenom, mineralom koji podržava rad štitnjače i smanjuje oksidativni stres u tijelu. Oba faktora povezana su s razinom energije i emocionalnom stabilnosti. Dovoljno je već nekoliko komada dnevno za primjetan učinak.
Šalica kave može razbuditi, ali i popraviti raspoloženje zahvaljujući njezinom utjecaju na moždane neurotransmitere.
Zanimljivo je da i bezkofeinska kava može imati sličan pozitivan učinak, što znači da dio “čarolije” dolazi i iz njezinih antioksidativnih spojeva, a ne samo iz kofeina.
Ugljikohidrati često se nepravedno demoniziraju, no oni su najbrži izvor energije i igraju važnu ulogu u poticanju serotonina, hormona dobrog raspoloženja.
Najbolje je birati kvalitetne izvore poput integralnog kruha, zobenih pahuljica, batata ili tjestenine od cjelovitih žitarica. Brzo se probavljaju, daju energiju i pružaju osjećaj ugodne sitosti.