(Pexels)
Bliže se blagdani, a u cijeloj blagdanskoj strci, ovo će se sigurno nekome dogoditi - spremat ćete se peći kolače, ali maslac nećete na vrijeme izvaditi iz hladnjaka. To je čest problem s kojim se susreću i profesionalci, no srećom, postoji trik za omekšavanje maslaca koji traje manje od pet minuta, a koji su otkrili vrhunski pekari u razgovoru za Simply Recipes.
Iako je uobičajena metoda rezanje maslaca na kockice, što mu omogućuje da omekša za desetak minuta, postoji još brži i zabavniji način. Peabody Johanson, autorica kuharice i blogerica, podijelila je svoju omiljenu metodu, piše Index.hr.
Naime, ona stavi maslac između dva komada papira za pečenje, a zatim ga drvenim valjkom za tijesto udara po cijeloj površini dok maslac ne postane tanak oko centimetar i pol. Cijeli proces traje samo minutu ili dvije, a spljošteni maslac dosegne sobnu temperaturu za još minutu ili dvije. Ova metoda je super brza i iznenađujuće zadovoljavajuća.
Trik funkcionira jer fizički čin gnječenja maslaca ne samo da ga čini podatnijim, već velika površina omogućuje tankom sloju da se brzo i ravnomjerno zagrije. To je puno bolja opcija od mikrovalne pećnice, koja često stvara vruće točke dok drugi dijelovi maslaca ostaju tvrdi i hladni.
(Pexels)
Postizanje sobne temperature maslaca ključno je za uspjeh mnogih recepata. Profesionalna slastičarka Jamie Li objasnila je zašto je to važno.
"Kada je maslac na sobnoj temperaturi (20°C do 22°C), može zarobiti mjehuriće zraka koji se šire tijekom pečenja, stvarajući lagan i pahuljast kolač. Ovo se načelo primjenjuje i na izradu kreme od maslaca, gdje maslac sobne temperature osigurava glatku, kremastu teksturu. To je posebno ključno kod premazivanja ili ukrašavanja torte kako bi se osigurale glatke stranice i oštri rubovi. Za uspješne kolače i kreme od maslaca, omekšani maslac je obavezan", kaže.
Alanna Taylor Tobin, autorica kuharice i blogerica, dodaje: "Ako je maslac previše čvrst i hladan, neće se dobro sjediniti s ostalim sastojcima".
Ipak, uvijek provjerite što se u receptu traži. Dok većina kolača, keksa i brownieja zahtijeva omekšani maslac, neki recepti, poput onih za prhke pite, kekse, pogačice i lisnata tijesta, traže hladan maslac. "Hladan maslac stvara slojeve koji rezultiraju hrskavom, lisnatom teksturom, zbog čega je idealan za ove vrste pečenih proizvoda", pojasnila je Jamie.