vrijeme od kolača

Evo kako najbrže i najlakše omekšati maslac na sobnu temperaturu

| Autor: Glas Istre
(Pexels)

(Pexels)


Bliže se blagdani, a u cijeloj blagdanskoj strci, ovo će se sigurno nekome dogoditi - spremat ćete se peći kolače, ali maslac nećete na vrijeme izvaditi iz hladnjaka. To je čest problem s kojim se susreću i profesionalci, no srećom, postoji trik za omekšavanje maslaca koji traje manje od pet minuta, a koji su otkrili vrhunski pekari u razgovoru za Simply Recipes.

Iako je uobičajena metoda rezanje maslaca na kockice, što mu omogućuje da omekša za desetak minuta, postoji još brži i zabavniji način. Peabody Johanson, autorica kuharice i blogerica, podijelila je svoju omiljenu metodu, piše Index.hr.

Najbrži način za omekšavanje maslaca

Naime, ona stavi maslac između dva komada papira za pečenje, a zatim ga drvenim valjkom za tijesto udara po cijeloj površini dok maslac ne postane tanak oko centimetar i pol. Cijeli proces traje samo minutu ili dvije, a spljošteni maslac dosegne sobnu temperaturu za još minutu ili dvije. Ova metoda je super brza i iznenađujuće zadovoljavajuća.

Trik funkcionira jer fizički čin gnječenja maslaca ne samo da ga čini podatnijim, već velika površina omogućuje tankom sloju da se brzo i ravnomjerno zagrije. To je puno bolja opcija od mikrovalne pećnice, koja često stvara vruće točke dok drugi dijelovi maslaca ostaju tvrdi i hladni.

(Pexels)(Pexels)

Zašto je važna sobna temperatura maslaca?

Postizanje sobne temperature maslaca ključno je za uspjeh mnogih recepata. Profesionalna slastičarka Jamie Li objasnila je zašto je to važno.

"Kada je maslac na sobnoj temperaturi (20°C do 22°C), može zarobiti mjehuriće zraka koji se šire tijekom pečenja, stvarajući lagan i pahuljast kolač. Ovo se načelo primjenjuje i na izradu kreme od maslaca, gdje maslac sobne temperature osigurava glatku, kremastu teksturu. To je posebno ključno kod premazivanja ili ukrašavanja torte kako bi se osigurale glatke stranice i oštri rubovi. Za uspješne kolače i kreme od maslaca, omekšani maslac je obavezan", kaže.

Alanna Taylor Tobin, autorica kuharice i blogerica, dodaje: "Ako je maslac previše čvrst i hladan, neće se dobro sjediniti s ostalim sastojcima".

Ipak, uvijek provjerite što se u receptu traži. Dok većina kolača, keksa i brownieja zahtijeva omekšani maslac, neki recepti, poput onih za prhke pite, kekse, pogačice i lisnata tijesta, traže hladan maslac. "Hladan maslac stvara slojeve koji rezultiraju hrskavom, lisnatom teksturom, zbog čega je idealan za ove vrste pečenih proizvoda", pojasnila je Jamie.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


desktop8






Trenutno na cestama