mamurluk nakon tridesete

Svake godine sve teže podnosimo dan nakon izlaska, evo i zašto

| Autor: Glas Istre
(Pexels)

(Pexels)


Ako ste milenijalac i čini vam se da mamurluci postaju sve teži otkako ste ušli u tridesete, niste sami i ne umišljate. Naime, farmaceut je potvrdio ono čega su se mnogi pribojavali - oporavak od večernjeg izlaska zaista postaje teži s godinama.

U jeku blagdanskih slavlja, kada se čaša vina ili koktel čine kao neizostavan dio druženja, mnogi se ujutro pitaju zašto glavobolja jače udara i zašto oporavak traje znatno duže nego prije. Ian Budd, farmaceut iz tvrtke Chemist4U, objasnio je znanstvenu pozadinu ovog fenomena, piše Index.hr.

"Kako starite, vaša jetra sporije obrađuje alkohol, a vaš san postaje krhkiji. Kombinirano, ovi faktori čine da se mamurluk osjeća znatno gore kada uđete u tridesete. Ali iza kulisa se događa još više toga", rekao je Budd.

Manje enzima i više stresa

Prema Buddu, s godinama tijelo postupno proizvodi manje enzima potrebnih za razgradnju acetaldehida - toksičnog nusprodukta metabolizma alkohola. Zbog toga se on duže zadržava u organizmu, što uzrokuje snažnije glavobolje, mučninu i opći osjećaj slabosti.

"Također, skloni ste nositi više svakodnevnog stresa, radnih obaveza i nedosljednih rasporeda spavanja nego što ste to činili u ranim dvadesetima. Hormoni stresa poput kortizola mogu učiniti da alkohol jače djeluje i usporiti oporavak. Dodajte tome činjenicu da su mnogi odrasli kronično blago dehidrirani, a diuretski učinak alkohola postaje još problematičniji", dodao je.

Situaciju dodatno otežava činjenica da većina ljudi u tridesetima ima više odgovornosti, bilo da se radi o djeci, kućnim ljubimcima ili poslu, što znači da si više ne mogu priuštiti luksuz cjelodnevnog oporavka u krevetu.

Lošiji san i pojačane upale

Starenjem se smanjuje i prirodna otpornost organizma, a alkohol dodatno pogoršava situaciju jer ozbiljnije remeti REM fazu sna, ključnu za kvalitetan odmor.
"Povrh svega toga, bazalna upala se povećava s godinama, a alkohol tome dodaje još više", nastavio je Budd. "Sve to zajedno znači da ne postajete iznenada 'loši' u pijenju u tridesetima. Jednostavno su se promijenili vaše tijelo, životni stil i sustavi oporavka. Mamurluk se ne pogoršava nužno; jednostavno se više ne oporavljate tako lako."

Kako si pomoći?

Srećom, farmaceut nudi i nekoliko savjeta kako ublažiti neugodne posljedice, a sve počinje odabirom pića. Ako volite slatke koktele, vijesti nisu dobre.
"Šećer ne uzrokuje izravno mamurluk, ali pogoršava dehidraciju i uzrokuje nagle promjene šećera u krvi koje mogu pojačati mučninu, glavobolje i umor", rekao je. Umjesto toga, preporučuje bistra žestoka pića.

"Votka i džin sadrže manje kongenera od tamnih žestokih pića, osobito kad su višestruko destilirani. Često se povezuju s blažim mamurlukom, ali samo ako se ne miješaju sa zaslađenim dodacima poput voćnih sokova."

Za one koji nakon izlaska posežu za tabletama protiv bolova, Budd također ima savjet: "Paracetamol odmah nakon obilnog pijenja nije idealan zbog opterećenja jetre koje uzrokuje. Ibuprofen sljedećeg jutra, uzet s hranom, obično je sigurnija opcija za ublažavanje glavobolja."

Stoga, ako ovog blagdanskog razdoblja primijetite da se vaši prijatelji milenijalci teže oporavljaju, imajte razumijevanja - znanost je na njihovoj strani.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama