Ilustracija (Pexels)
Zdrava crijeva temelj su dobrog zdravlja i dugovječnosti, a različita istraživanja sve više ističu važnost raznolike i uravnotežene crijevne mikrobiote. Iako je ona vrlo prilagodljiva, neke uobičajene svakodnevne navike mogu potaknuti upalu, narušiti ravnotežu korisnih bakterija i tako ubrzati starenje probavnog sustava, javlja Index.
Skupina dijetetičarki i nutricionistica je za portal Eating Well otkrila nekoliko štetnih navika koje mnogi od nas imaju, a da nisu ni svjesni što njima čine svojim crijevima.
Raznolika prehrana ključna je za raznolikost mikrobiote. Nutricionistica Amanda Sauceda upozorava: "Različite vrste vlakana znače i širi spektar nutrijenata". S druge strane, mnogi ljudi jedu hranu siromašnu vlaknima, a bogatu prerađenom hranom, što potiče upalu i loše djeluje na mikrobiotu.
Kao još jednu lošu naviku nutricionistica Marcie Vaske izdvojila je često grickanje. "Našem probavnom sustavu potrebni su periodi odmora kako bi se očistio i regenerirao", ističe ona. Zato je važno napraviti pauzu između obroka i izbjeći konstantno konzumiranje hrane ili zaslađenih napitaka kako bi se aktivirao migrirajući motorički kompleks (MMC) koji čisti crijeva od mikroba i ostataka hrane.
Stres djeluje i na crijeva, a ne samo na psihu. Nutricionistica Julie Balsamo objašnjava da "stres nije samo u glavi, osjećaju ga i crijeva, a time i cijela probava". S njom se složila i gastroenterologinja Asma Khapra, koja dodaje da stres može utjecati na crijevnu propusnost, mikrobiotu i imunološki sustav, što povećava rizik od upalnih i funkcionalnih bolesti, prenosi Eating Well.
Čak devedeset posto ljudi ne unosi preporučenu količinu vlakana, što crijevima uskraćuje gorivo za dobre bakterije. Nutricionistica Alyssa Simpson upozorava: "Bez vlakana zaštitna sluznica crijeva se razgrađuje, a crijeva postaju ranjivija na upalu".
Ako vas često muče nadutost, refluks, proljev ili zatvor, to nije normalno. Marcie Vaske naglašava da "ignoriranje simptoma može dovesti do disbioze, propusnih crijeva i nedostatka enzima, a sve to ubrzava starenje crijeva".
Jogurt, kefir i kombucha pomažu u očuvanju zdravlja mikrobiote, piše Eating Well. Sauceda ističe da "fermentirana hrana poboljšava probavljivost i dostupnost nutrijenata, a može pomoći i u održavanju crijevne barijere te smanjenju upale".
Tjelesna aktivnost potiče rad crijeva i ravnotežu korisnih mikroorganizama. Redovito vježbanje povezuje se s većom raznolikošću mikrobiote i boljim probavnim zdravljem.
Alkohol potiče kroničnu upalu i oštećuje crijevnu sluznicu, čime pogoduje propusnim crijevima. Također može narušiti ravnotežu bakterija u korist štetnih mikroorganizama, prenosi Eating Well.
Kvalitetan san i crijevna mikrobiota povezani su preko tzv. osovine crijevo-mozak. Loš san može narušiti mikrobiotu, a raznolika mikrobiota pridonosi boljoj kvaliteti sna.