Ilustracija (Pexels)
Konzervirana hrana poput graha ili tune može sadržavati opasne bakterije koje mogu uzrokovati paralizu, pa čak i smrt, upozorava stručnjak za higijenu Paul Jackson. Naime, mnoge konzerve koje godinama držimo u smočnici mogu biti kontaminirane opasnim bakterijama, uključujući Clostridium botulinum, bakteriju koja proizvodi toksine koji napadaju živčani sustav i mogu uzrokovati smrtonosnu paralizu.
Paul Jackson iz britanske tvrtke NRC koja se bavi gospodarenjem otpadom savjetuje da se konzerve uvijek dobro pregledaju prije kupnje.
"Konzervirana hrana s malim udubljenjima općenito je sigurna ako nema drugih znakova oštećenja", rekao je za Mirror. "Ali duboka udubljenja su ozbiljan znak upozorenja."
Naime, takva udubljenja mogu izazvati mikropukotine kroz koje bakterije ulaze u limenku i onečišćuju sadržaj. Bakterije same po sebi možda nisu opasne, ali u okruženju bez kisika, kao što je zatvorena konzerva, proizvode vrlo otrovne tvari. Ako osoba jede takvu hranu, može razviti botulizam, stanje koje uzrokuje teške neurološke simptome i paralizu, piše N1.
Simptomi uključuju mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu, proljev ili zatvor. Ako se ne liječi, bolest se širi na živčani sustav, mozak i leđnu moždinu, uzrokujući silaznu paralizu od glave do pete, navodi britanska Nacionalna zdravstvena služba. Ostali simptomi mogu uključivati ??spuštene kapke, zamagljen ili dvostruki vid, slabost mišića lica, poteškoće s disanjem i gutanjem. Procjenjuje se da smrt nastupa u oko 10 posto slučajeva.
Osim udubljenja, Jackson također upozorava na zahrđale konzerve, čak i ako se rđa čini bezopasnom.
"Rđa može oslabiti metal i uzrokovati curenje sadržaja ili ulazak zraka, što otvara vrata bakterijama", objašnjava. "Čak i blaga rđa može značiti da hrana više nije sigurna za jelo."
Napuhane konzerve još su jedan jasan znak problema.
"To je obično zbog plinova koje proizvode bakterije, što znači da se hrana pokvarila. Takve konzerve treba odmah baciti."
Jackson savjetuje i da limenke iz kojih pri otvaranju curi tekućina ili imaju neugodan miris odmah treba baciti.
"Istjecanje tekućine može značiti nakupljanje plinova zbog rasta mikroorganizama. Osim gubitka okusa i kvalitete hrane, može biti i ozbiljna prijetnja zdravlju."
Konzerviranu hranu najbolje je čuvati dalje od sudopera ili izvora vlage i topline, gdje postoje temperaturne promjene koje pogoduju bakterijama.
"Izuzetno niske temperature mogu uzrokovati pucanje limenke, dopuštajući zraku i vlazi da uđu i pospješuju hrđanje i kvarenje", dodaje Jackson. "Limenke je najbolje držati na suhom i umjereno toplom mjestu."
Također je važno pratiti rok trajanja, ovisno o vrsti hrane. Namirnice s visokim udjelom kiseline, poput rajčice, mogu zadržati kvalitetu i do 18 mjeseci nakon isteka roka trajanja. Hrana poput mesa i povrća može biti sigurna i do pet godina ako se pravilno skladišti.