umor i bezvoljnost

Trikovi za suzbijanje nuspojava jeseni

| Autor: Šarlota BRNČIĆ
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Jesen i promjena godišnjeg doba mnoge od nas stavljaju na kušnju. Zapravo, mogu se pojaviti neugodni simptomi, uključujući snažan osjećaj umora i bezvoljnosti.

Srećom, možemo si pomoći nekim namirnicama i drugim rješenjima kako bismo najbolje prebrodili jesenski umor koji može biti fizički, ali i psihički.

Dani koji su sve kraći, klima koja se mijenja, obveze koje su sve veće samo su neki od razloga zašto jesen može biti "teško" godišnje doba, pogotovo u njenom početnom dijelu kada se još moramo priviknuti na činjenicu da je ljeto gotovo.

Ne zaboravimo da se zadnjeg vikenda u listopadu također moramo ponovno prilagoditi solarnom vremenu pomicanjem sata unatrag.

To ima prednost jer se više ne budimo rano ujutro u mraku, ali s druge strane vidimo da večer dolazi vrlo rano i taj faktor sigurno ne pomaže raspoloženju.

Kako bismo se nosili sa situacijom umora i lošeg raspoloženja, često griješimo korištenjem stimulansa kao što su kava, čaj i sl., a što bi se u stvarnosti moglo pokazati kontraproduktivnim i stvoriti druge nuspojave.

Promjena godišnjeg doba također se može odraziti na naš metabolizam i probavne sposobnosti, zbog čega se nakon obroka često osjećamo jako umorno, pogotovo ako je prebogat masnoćama.

Vaša prehrana u jesen, pogotovo ako se osjećate pomalo iscrpljeno, mora biti hranjiva, ali i lagana i zdrava.

Stoga je najbolje izbjegavati rafiniranu hranu, šećere i zasićene masnoće što je više moguće, preferirajući umjesto toga prehranu bogatu voćem i povrćem i drugom hranom koja sadrži dobre količine vitamina, mineralnih soli, antioksidansa i Omega 3, tvari koje potiču dobrobiti tijela, ali koji također podržavaju rad mozga.

Također je važno češće na stol stavljati namirnice bogate beta-karotenom (primjerice bundeva, jesensko povrće par excellence) koje pomažu u prevladavanju osjećaja umora, ali i namirnice koje sadrže vlakna jer ona pomažu pravilnosti crijeva, a što znači promicanje dobrobiti cijelog tijela.

Kao i uvijek, dan je bitno započeti dobrim doručkom, "kraljevskim" obrokom koji mora biti energetski ali i zdrav.

Na primjer, probajte Budwig kremu, obilan, ali uravnotežen doručak koji se obično priprema od banane, jogurta, sjemenki i suhog voća.

Ručak, kako tradicija nalaže, mora biti "prinčevski", odnosno hranjiv, ali ne i pretjerano bogat, dok večerati "kao siromah" podrazumijeva nešto manje porcije i prije svega unos lako probavljivih namirnica na način da potiču dobar odmor.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum