Kuhajte s glasom istre

Recept dana: Savršeni bolonjez umak s tagliatellama

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Ukoliko želite uživati u savršeno gustom bolonjez umaku, nemojte zaobići ovaj recept. Navedeni sastojci dovoljni su za četiri osobe.

Sastojci:

  • 100 g nedimljene pancete, sitno narezane na kockice
  • 300 g nemasne govedine, grubo mljevene
  • 200 g nemasnog svinjskog mesa, grubo mljevenog
  • 50 g luka, sitno narezanog
  • 50 g mrkve, sitno narezane na kockice
  • 50 g celera, sitno narezanog na kockice
  • 1/2 kg pelata (konzerva)
  • 150 ml suhog bijelog vina
  • 250 ml svježeg mlijeka
  • 2 lista lovora
  • crni papar i sol, po ukusu
  • goveđi temeljac, po potrebi

Priprema:

Stavite pancetu u velik lonac pržeći ju na laganoj vatri dok se mast ne otopi. Dodajte luk i miješajte dok ne postane proziran. Dodajte mrkvu, celer i lovor te kuhajte dok povrće ne omekša i malo porumeni.

Pojačajte vatru i dodajte mljeveno goveđe i svinjsko meso. Začinite soli i crnim paprom po ukusu. Pržite meso uz neprestano miješajte dok ne porumeni. Ulijte vino i nastavite kuhati na jakoj vatri dok sva tekućina ne ispari.

Dodajte pelate i pustite da umak zavrije. Nastavite kuhati na laganoj vatri najmanje dva sata. Ragu povremeno promiješajte. Ako se ragu previše zgusne, dodajte malo goveđeg temeljca.

Postepeno ulijte mlijeko uz miješanje nakon svakog dodavanja. Nastavite kuhati na laganoj vatri još sat vremena.

Začinite po ukusu i ostavite da odstoji prije posluživanja. Servirajte uz svježe kuhane tagliatelle.

Izvor: Index Recepti

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter