DRŽAT ĆU OČI ŠIROM OTVORENE

EU kampanja o pravima koje imaju žrtve nasilja: Svake godine jedan od četiri europljanina žrtva je kaznenog djela

| Autor: Glas Istre
Maja Šuput i Puljanin Marco Cuccurin u izazovu "Držat ću oči širom otvorene"

Maja Šuput i Puljanin Marco Cuccurin u izazovu "Držat ću oči širom otvorene"


Uz središnju poruku "Držat ću oči širom otvorene" Europska komisija pokrenula je informativnu kampanju kako bi građane osvijestila o pravima koje imaju žrtve kaznenih djela, dostupnim službama za pomoć i podršku, kao i mogućnostima prijave kaznenog djela. Svrha kampanje je potaknuti i osvijestiti bližnje; članove obitelji, prijatelje, ali i širu okolinu - da prepoznaju žrtve, pruže im svoju podršku te im pomognu prijaviti nasilje.

Kampanjom su obuhvaćene institucije i organizacije civilnog društva koje pružaju podršku žrtvama i svjedocima svih kaznenih djela, a osobito djeci žrtvama nasilja, žrtvama rodno uvjetovanog nasilja te LGBTIQ fobije i ksenofobije. Partneri kampanje na nacionalnoj razini su Ministarstvo pravosuđa i uprave, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima te udruga za pomoć žrtvama Bijeli krug.

Važno je ohrabrenje

"Sustav podrške žrtvama i svjedocima u Hrvatskoj Ministarstvo pravosuđa i uprave razvija već 17 godina te je, između ostalog, omogućilo rad Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006, ali i Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela koju čini 10 organizacija civilnog društva u 17 županija. U okviru podrške koju pruža žrtvama i svjedocima Služba za podršku žrtvama i svjedocima obavijestila je 9.640 žrtava o otpustu počinitelja s izdržavanja kazne zatvora, dok su Odjeli za podršku žrtvama i svjedocima pri županijskim sudovima, od 2008. godine, pružili podršku za 46.962 žrtve i ostvarili 50.660 telefonskih kontakata", kazala je Nikica Hamer Vidmar, voditeljica Službe za podršku žrtvama i svjedocima Ministarstva pravosuđa i uprave. Također je pozvala žrtve da se obrate za pomoć s povjerenjem: "Sustav podrške žrtvama i svjedocima je tu za svaku žrtvu. Zato je važno ohrabriti ih da potraže pomoć. Ponekad jedan razgovor s našim stručnjacima i volonterima može napraviti značajnu razliku. Naša je poruka svima: obratite nam se s povjerenjem, niste sami!"

U deset gradova Europe

Kako bi se ukazalo i upozorilo na važnost prijavljivanja nasilja održala se akcija, odnosno izazov "Držat ću oči širom otvorene" u kojem su sudjelovali predstavnici partnera kampanje, predstavnici

institucija i organizacija koje pružaju podršku žrtvama nasilja te ambasadori kampanje pjevačica Maja Šuput, influenceri Marco Cuccurin iz Pule te Dario Marčac, koji su na ovaj način prvi iskazali svoju podršku žrtvama nasilja, a potom su se uključili i sami građani. Ovaj izazov, koji se provodi u deset gradova Europe, inspiriran je originalnim performansom umjetnice Marine Abramović, a koncipiran je na način da su postavljene stolice za dvije osobe koje su se izmjenjivale za stolom gledajući se bez treptanja, dok su lica oba sudionika projicirana na video zidu uz snažnu poruku "Držat ću oči širom otvorene" za žrtve nasilja.

Među ambasadorima kampanje su i Puljanin Marco Cuccurin te Dario MarčacMeđu ambasadorima kampanje su i Puljanin Marco Cuccurin te Dario Marčac

Kampanja, koju Europska komisija na međunarodnoj razini provodi u suradnji s organizacijom Victim Support Europe (VSE), dio je prve strategije Europske komisije o pravima žrtava, a cilj joj je osigurati da žrtve svih kaznenih djela budu informirane o pravima i načinima njihovog ostvarivanja. Da je potrebno podizati razinu osviještenosti o pravima žrtava i dostupnim službama za podršku i pomoć, potvrdilo je i reprezentativno istraživanje Europske komisije provedeno u zemljama koje sudjeluju u kampanji. Obuhvatilo je više od 4000 ispitanika u dobi od 18 do 30 godina, od čega 316 u Hrvatskoj. Istraživanje je pokazalo da 51posto ispitanika u Hrvatskoj ne zna da su žrtve kaznenih djela u EU zaštićene posebnim pravima, a samo oko jedne trećine onih koji su toga svjesni upoznati su s tim pravima. Kazneno djelo "vjerojatno" bi prijavilo 95 posto ispitanika da su oni žrtva ili da je riječ o kaznenom djelu na štetu djeteta, no taj se postotak smanjuje kad je riječ o rodno uvjetovanom nasilju (71 posto). Samo nešto više od polovice ispitanih bi prijavilo da su žrtva ksenofobije (69 posto) ili LGBTIQ-fobije (63 posto). Iako je većina ispitanika upoznata s pravom na zaštitu, strah je glavni razlog zbog kojeg ne bi prijavili kazneno djelo (49 posto).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of