RIBA PAUN

INVAZIVNA TROPSKA VRSTA: U Jadran stigla nova riba s otrovnim bodljama

| Autor: Glas Istre
Gotovo sve njene bodlje sadrže otrov sličan kao i kod ribe pauka

Gotovo sve njene bodlje sadrže otrov sličan kao i kod ribe pauka


Riba paun (Pterois miles) će se od sad navoditi među ribama Jadrana. Talijani su službeno objavili nekoliko susreta sa ovom ribom na jugu Jadrana talijanske i albanske strane. Očekivali smo da će doći, znali smo već dugo da je u Jonskom moru i da je na redu Jadran. Sljedeće što očekujemo je da ćemo je viđati i kod nas, možda već ove godine. Budite spremni i pripazite na njene velike i otrovne bodlje, upozorava Podvodni.hr.

Tropska riba

Što znači ulazak ove ribe u Jadranski bazen, za Morski HR je ispričao autor mnogih tekstova morske tematike i urednik Facebook stranice Podvodni.hr Pero Ugarković.

– Svaki unos stranih vrsta dovodi do određenih promjena u ekosustavu. Jako teško je procijeniti njezin utjecaj na terenu i do sada se sve bazira na procjenama rizika po određenim biološkim karakteristikama poput; velika plodnost i rast, malo poznatih grabežljivaca, mogućnost prilagodbe, buduće zagrijavanje mora itd. Nema dvojbe da se radi o vrlo invazivnoj vrsti, međutim za sada ne vidim kako će te promjene biti uočljive običnom čovjeku. No kako se njezina invazija nastavi možda neke stvari postanu konkretnije od procjena rizika i anegdota (osobnih mišljenja) lokalaca iz Istočnog Sredozemlja. Također ne mogu procijenit koliko joj Jadransko more odgovara kao stanište, do sada se širila u toplijim dijelovima Sredozemlja, možda će biti samo sezonalna vrsta dok more još ne zagrije. Ipak se radi o tropskoj ribi.

Slično kao i kod pauka

Koliko je ova riba otrovna i kakve su posljedice? Treba li ribarima/roniocima uputiti neko posebno upozorenje?

– Otrov se nalazi u gotovo svim leđnim perajama i ubod je vrlo bolan, kao i kod naših vrsta u rijetkim situacijama može izazvati ozbiljnije posljedice. Tretira se isto kao kod uboda pauka, ubodno mjesto se mora staviti u vodu sa što višom temperaturom, pazeći pritom da nije toliko vruće da se opečemo. Također je bitno obratiti se liječniku. Svi moraju biti svjesni posljedica. Ponekad u ribolovnim grupama vidimo kako ljudi ulove ribu pa pitaju koja je ovo vrsta. Ovaj put će morati znati koja je vrsta prije nego pitaju – upozorava Ugarković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini