NAJNOVIJE


ODLUKA MINISTRICE KULTURE

Zlatko Vidačković i iduće dvije godine umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala

| Autor: Zoran ANGELESKI
(N. LAZAREVIĆ)

Čekam objavu službenog priopćenja Ministarstva kulture pa ću vam onda biti na raspolaganju za sva pitanja, kazao nam je Zlatko Vidačković * U posljednje dvije godine uveo je dosta noviteta: program za mlade 'Kino uz more', domaće dramske serije i dokumentarne serijale te arhivski program najstarijih koprodukcija snimanih u Hrvatskoj, kao i program stranih dramskih serija s hrvatskim lokacijama ili glumcima…

"Čekam objavu službenog priopćenja Ministarstva kulture pa ću vam onda biti na raspolaganju za sva pitanja", kazao nam je jučer Zlatko Vidačković, dosadašnji umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala kojega je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek imenovala na tu funkciju i u idućem dvogodišnjem razdoblju. Novi mandat počeo mu je prije tri dana, s 10. ožujkom.

Unaprjeđivanje postojećeg

Osim posljednje dvije godine, Vidačkovič je funkciju umjetničkog ravnatelja Pulskog festivala obavljao deset godina, od studenog 2004. do veljače 2014. godine.

U posljednje dvije godine Vidačković je uveo dosta noviteta, od programa za mlade 'Kino uz more', domaćih dramskih serija i dokumentarnih serijala te arhivskog programa najstarijih koprodukcija snimanih u Hrvatskoj do programa stranih dramskih serija s hrvatskim lokacijama ili glumcima, dokumentarnih filmova iz povijesti kinematografije, Pulske festivalske akademije, koja nastaje u partnerstvu s vodećim filmskim akademijama iz regije.

- Smatram da su svi pokazali vrijednost i da ih treba zadržati i razvijati, dakle ne bih išao u daljnje širenje već u unaprjeđivanje postojećeg, osobito spomenutih novih programa, kazao je prošlog ljeta Vidačković u našem listu. Tada je rekao da je Pulski filmski festival programski privržen klasičnom narativnom stilu i žanrovskom filmu, što odgovara i ljetnom terminu, lokaciji i široj publici. Izuzev Arene, najočitija prednost nad kontinentalnim festivalima svakako je more, što je poentirao s programom "Kino uz more" na Ambreli.

Brojni zadaci i odgovornost

Umjetnički ravnatelj izrađuje i Festivalskom vijeću predlaže glavni i prateće programe festivala, međunarodne izbornike pojedinih pratećih programa, međunarodne goste, naslove filmova za uvrštavanje u glavni i prateće programe, raspored projekcija filmova po naslovima u glavnom programu u Areni, sastav žirija festivala i manifestacije (industrijske i mrežne). On je odgovoran za izvršenje programa Festivala, a o prijedlozima Umjetničkog ravnatelja odlučuje Festivalsko vijeće kojim predsjedava ministar kulture.

Zlatko Vidačković (Šibenik, 1972) filmski je kritičar, urednik, sveučilišni predavač i producent filmskih manifestacija i programa. Magistar je novinarstva i doktorand na poslijediplomskom studiju informacijskih i komunikacijskih znanosti FFZG. Bio je predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara od 2003. do 2008. te član žirija Međunarodne kritike FIPRESCI festivala u Cannesu, San Franciscu, Berlinu i Veneciji. Potpredsjednik je Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA te Međunarodne udruge filmskih novinara IPA (International Press Academy).


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam