IZLOŽBA NA pulskom KAŠTELU

ŽENE OTPORA: Dobrovoljke, gerilke, prosvjednice, žrtve represije

Radi se o putujućoj izložbi kojom se želi približiti važnost aktivne uloge žena u pokretu otpora u Španjolskoj, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Portugalu i Hrvatskoj tijekom Španjolskog građanskog rata i Drugog svjetskog rata

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Otvaranje u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre (Snimio Duško Marušić Čiči)

Otvaranje u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre (Snimio Duško Marušić Čiči)


Udruga za obnovu povijesnog sjećanja, odnosno Asociacion para la recuperacion de la memoria historica predstavila je u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u petka ujutro izložbu "Žene otpora". Izložba ima podnaslov "Žene u borbi protiv fašizma 1936.-1945.", a riječ je o projektu navedena Udruge u sastavu projekta Europa za građane.

Radi se o putujućoj izložbi kojom se želi približiti važnost aktivne uloge žena u pokretu otpora u Španjolskoj, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Portugalu i Hrvatskoj tijekom Španjolskog građanskog rata i Drugog svjetskog rata.

Kako je kazala Carmen Garcia Rodeja, glasnogovornica navedene udruge "političarke, radnice, obične žene koje su u ratu sudjelovale u pozadini, dobrovoljke, gerilke, prosvjednice, žrtve represije, svima njima je posvećena ta izložba putem informativnih panoa, sve su se one borile za slobodu i antifašizam, uvijek dostojanstveno. Cilj te Udruge je ojačati veze s civilnim društvom u raznim državama članicama i podići svijest o ženskoj borbi, ali i o ženskom otporu fašizmu u Europi. Stoga svaki itinerar ove putujuće izložbe donosi i nešto vezano za lokalni kraj, a tu su sudjelovale kustosice iz Hrvatske Ana Lovreković i Sanja Horvatinčić", a izrazila je i zahvalnost Hani Žerić Šaponja za pomoć, kao i cjelokupnom osoblju Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.Ilustracija

Cristiana Fiano, iz zadruge Urdime iz istoimenog španjolskog grada, navela je da se ovim projektom želi istaknuti doprinos pokreta za ženska prava u Europi dajući mu vidljivost kakvu zaslužuje.

- Pokret seže od vremena borbe za ženska prava glasa u Španjolskoj 1933. godine, pa sve do pobune žena protiv fašizma u Španjolskom građanskom ratu i u Drugom svjetskom ratu, jer je ženska borba bila vrlo složena, kazala je Fiano, navodeći da je okosnica predloženih aktivnosti projekta prikaz jednoga vremena, odnosno načina na koji su se žene borile protiv fašizma u Europi.

Istarski župan Boris Miletić kazao je da mu je drago što se ova izložba otvara neposredno prije Dana Istarske županije, 25. rujna, koji je vrlo važan. Prisjetio se i Proštinske bune, Labinske republike, osvrnuo se i na činjenicu da se i dalje vode ratovi, te da su takve izložbe itekako potrebne i da treba poticati takve inicijative, kao što je ova izložba i dakako da treba cijeniti prije svega slobodu.

Na panoima je prikazana borba kroz razne aspekte djelovanja, od gerilki, žena koje su pružale pasivan otpor, pa do žena koje su djelovale kao kurirke, sudjelovale u borbama.

Prikazana je i Jelena Jančić Starc (1914.-1991.) odnosno njezina uloga u rukovođenju partizanske bolnice.

Kako su kazale Garcia Rodeja i Fiano ARMH (Asociacion para la recuperacion de la memoria historica) želi ojačati veze s civilnim društvom u raznim državama članicama i podići svijest o ženskoj borbi i ženskom otporu fašizmu u Europi, i upravo iz tog edukativnog poriva organizirane su različite informativne aktivnosti dostupne u nekoliko europskih zemalja - od putujuće izložbe, radionica, zbirke konačnih rezultata i internetske stranice kolektivnog europskog sjećanja, odnosno europske povijesne mreže sjećanja na taj otpor.

Nazočne je pozdravio ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac, a nastupio je i zbor Praksa s nekoliko prigodnih pjesama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini