ZAGREB

ZagrebDox: Ovogodišnju Nagradu publike osvojio film "Veće od traume"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nagradu publike ovogodišnjeg ZagrebDoxa osvojio je film "Veće od traume" Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski koji uz tešku i često prešućivanu temu o ženama silovanima u Domovinskom ratu progovara i o nadi da se ta trauma može prevladati.

Autorice su tijekom tri godine pratile žene koje uz pomoć nekonvencionalnog programa rade na sebi u procesu osnaživanja i iscjeljenja.  Film je Zaba nagradu publike osvojio s visokom ocjenom 4.94.

Prema glasovima publike na drugom je mjestu "Kuća od krhotina", na trećem "Ljetne noći, te slijede "Dida", "Imadovo djetinjstvo", "Film s balkona", "Kao bubreg u loju", "Sabaya", "107 majki" i "Hrvatskog narodnog preporoda".

Projekcije nagrađenih filmova

ZagrebDox tradicionalno u nedjelju, dan nakon dodjele nagrada, donosi program "The Best of Fest", s projekcijama nagrađenih filmova.

Projekcije kreću u 12 sati, s filmovima  "Djeca magle" Di?m Hà L? nagrađenim Malim pecˇatom i projekcijom publici najboljeg filma "Veće od traume".

U 14 sati prikazuje se "Kuća od krhotina" Simona Lerenga Wilmonta, dobitnik Nagrade Movies That Matter i "Dida" Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić, koji je osvojio Veliki pecˇat za najbolji film iz regionalnog natjecateljskog programa.

Potonji je na rasporedu i u 16 sati, kao i film koji je osvojio Veliki pecˇat za najbolji film iz međunarodne konkurencije, "Sabaya" redatelja Hogira Hirorija (koji je na programu i u 18 sati).

Tu su i film nagrađen posebnim priznanjem žirija međunarodnog natjecateljskog programa, "1970." Tomasza Wolskija, potom "Yaren i sunce" Renate Raman i Joren Slaets, dobitnika Nagrade Teen Dox i "Imadovo djetinjstvo" Zahavija Sanjavija, dobitnika posebnog priznanja žirija Movies That Matter.

Od 20 sati u programu su dobitnik nagrade FIPRESCI za najbolji film iz regionalne konkurencije "Kao bubreg u loju" Valerie Blankenbyl, "Film s balkona" Paweła Łozińskog, dobitnik posebnog priznanja žirija međunarodne konkurencije i "Veće od traume", dobitnik nagrade publike.

ZagrebDox završava trima projekcijama u 22 sata, filmova "Djeca magle", "Yaren i sunce" te "Imadovo djetinjstvo" i "Marx može čekati" Marca Bellocchija, dobitnika nagrade Mojoj generaciji.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini