ZAGREB

Zagrebački SC u petak otvara dvije izložbe

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebački Studentski centar otvara u petak dvije izložbe - umjetnik Svan predstavlja izložbu slika "Sven" u Galeriji SC, a ambijentalnu instalaciju "Odrazi" Marta Živičnjak izlaže u Galeriji Kiosk, izložbenom prostoru na istočnom ulazu u SC.

Svan Radulović Matica (1992. Zagreb) napisao je u predgovoru izložbe, koja se održava u sklopu projekta "Oni dolaze",  kako je riječ o "pravom nauku o krajnjim počelima".

"Zovem se Svan, ne Sven, a sada - priča o njima dvojici.  Svan je počeo 1992. u ljetnim mjesecima, Sven nešto kasnije. Od kada smo se našli, često smo zajedno, ali ne stalno", napomenuo je.

"Oboje volimo peseke, ježeve i ribe iz dubina. Volimo i špagete i fusille, ali ukusi u umjetnosti se dijametralno razlikuju", zapisao je, među ostalim.

Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti u Zagrebu Svan je upisao Akademiju likovnih umjetnosti u Zagreb, smjer slikarstva. Studirao je u klasi profesora Zoltana Novaka, no 2018. odlazi s akademije bez završetka preddiplomskog studija u potrazi za stalnim zaposlenjem. 

Kao student bio je jedan od organizatora inicijative Arty Party koja je do sada realizirala osam skupnih izložbi.

Kako se napominje u najavi, od samostalnih projekata izdvaja samo one koji su nastali nakon odlaska s akademije. U Galeriji Greta 2018. održana je izložba Menschkeit gdje koristi prostor kao svojevrsni site specific od kolaža, a godinu dana kasnije u suradnji s Adrejom Beštakom izvodi multimedijalno događanje Flux Capacitor u pop up Galeriji Kamba. Živi i radi u Zagrebu.  

Izložba "Odrazi" gleda se kroz staklene stijenke

Na izložbi "Odrazi", koja će se postaviti u Galeriji Kiosk i gleda se izvana, kroz staklene stijenke, Marta Živičnjak predstavlja istoimeni mobill koji se razvio iz prethodno izvođenih instalacija sastavljenih od crteža koje je slikarica crtala flomasterom na papiru pa ih izrezivala skalpelom.

"Ovom prilikom ovješene plošne (tanke, papirnate), oble forme nalik na siluete oblutaka, iznikle su, odnosno transponirane su iz ažuriranog crteža. Forme tih „oblutaka“ papira raspoređene su u prostoru tako da je stvoren pokretni crtež", ustvrdila je autorica predgovora Nevenka Šarčević.

Po njezinim riječima, eksperimentiranjem s pokretom, što je odlika izražavanja u području kinetičke umjetnosti, primjetno je i širenje njezina polja zanimanja u kojem ulazi u ambijent.

Marta Živičnjak (1987. Zagreb) 2012. diplomirala je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ante Rašića. Članica je HDLU-a i Sekcije za tekstilno stvaralaštvo ULUPUH-a. Sudjelovala je na više skupnih izložbi, kolonija i rezidencija u Hrvatskoj i inozemstvu. Dosad je izlagala, među ostalim, u Umagu, Zagrebu i Parizu.

Galerija SC sudjeluje u manifestaciji Reli po galerijama te se izložbe mogu pogledati u petak, subotu i nedjelju (17. - 19. rujna) od 17 do 22 sata.

Izložba "Sven" otvorena je do 25. rujna, a "Odrazi" do 10. listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum