ZAGREB

Zagreb Film Festival ove godine postao još 'zeleniji'

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kao jedan od potpisnika europske inicijative We Choose Reuse Zagreb Film Festival, koji počinje 14. studenog, ove je godine postao je još 'zeleniji' nego ranije te organizira posebne aktivnosti i programe u čijem je fokusu briga za okoliš.

Kako je najavljeno, održat će se radionica o smanjenju količine otpada, projekcija filma o zaštiti rijeka, klimatski kviz i nekoliko akcija koje potiču recikliranje, a i sam festival je tiskao programske knjižice na recikliranom papiru, plastične akreditacije zamijenjene su digitalnima i platnenima, festivalski merch izrađen je od recikliranih i ekološki prihvatljivih materijala, a recikliranje se potiče i kod publike. 

"Osim što će za vrijeme festivala na svim festivalskim lokacijama biti dostupne kartonske kutije za reciklažu, u predvorju Kina SC u Studentskom centru bit će postavljen ormarić razmjene u kojem će posjetitelji moći odložiti predmet koji im više nije potreban, no koji bi nekome drugome mogao koristiti, ili će sa sobom moći ponijeti nešto što ondje zateknu", kažu sa ZFF-a.

"Knjige, stripovi, ploče, društvene igre, odjevni predmeti, nakit, kućanske potrepštine, naljepnice i biljno sjeme neke su od ideja za sadržaj ZFF-ova ormarića razmjene, a sav tekstil koji se ne razmijeni do kraja festivala donirat će se zadruzi Humana Nova, koja će ga ponovno upotrijebiti ili reciklirati", dodaju. 

U srijedu i četvrtak, 17. i 18. studenoga, od 17 sati do 21 sat na Zelenom otoku u predvorju Kina SC svi zainteresirani moći će donijeti male elektroničke uređaje i električnu opremu te zauzvrat dobiti besplatne ulaznice za određene projekcije filmova iz glavnog programa u Kinu SC. 

Primaju se uređaji i oprema težine do 2 kg, koji će se potom odložiti na pravilan način i na predviđena mjesta. 

Za jedan predani uređaj posjetitelji će dobiti dvije ulaznice za projekciju određenih filmova iz glavnog programa u Kinu SC, dok će za četiri donesene baterije dobiti jednu ulaznicu. 

U istim terminima i na istom mjestu moći će se potpisati peticija We Choose Reuse, europska kampanja koja potiče višekratnu upotrebu kao odgovor na zagađenje plastikom, a koju je dosad potpisom podržalo gotovo 100.000 pojedinaca te preko 350 tvrtki i organizacija civilnog društva. 

U ponedjeljak, 15. studenoga s početkom u 17,30 sati Ana Marija Mileusnić iz Zelene akcije održat će online predavanje i radionicu Kako smanjiti vlastiti otpad?. 

"Iako svijest o klimatskoj krizi, zagađenju okoliša i održivim praksama raste iz godine u godinu, količina otpada koju stvaramo i dalje je u vrtoglavom porastu. Primjerice, prema posljednjim dostupnim podacima iz 2019, u Hrvatskoj je u samo godinu dana proizvedeno zapanjujućih 444 kilograma otpada po glavi stanovnika", ističe se u najavi događaja. 

Taj će problem, kao i odgovori na pitanje što kao pojedinke i pojedinci možemo učiniti kako bismo smanjili negativan utjecaj na okoliš, biti u fokusu predavanja koje će se održati putem platforme Zoom. 

U srijedu, 19. studenoga svoje znanje o ekologiji svi zainteresirani moći će provjeriti na klimatskom online kvizu, na Facebook stranici Zelene akcije, koji se održava u suradnji s tom udrugom i Okolišnim festivalom.

Prvih 40 sudionika sa 70 i više posto točnih odgovora osvojit će ulaznicu za projekcije određenih filmova iz glavnog programa u Kinu SC. 

Na online platformi kinoeuropa.hr, u sklopu ZFF-ova programa Festivali pod reflektorom, tijekom festivala će za gledanje biti dostupan slovenski dokumentarac "Neoštećene" o putovanju skupine prijatelja i aktivista koji kajacima prelaze 23 rijeke u 6 zemalja diljem balkanskog poluotoka kako bi se zauzeli za zaštitu riječnih voda i otkrili njihov tajni svijet. 

Film se prikazuje u suradnji s Aktivističkom grupom Zelene akcije koja od 2014. organizira Okolišni filmski festival. 

Ovogodišnji ZFF održat će se u Kinu SC, kinu Tuškanac, Teatru &TD, Uraniji i HUB-u 385 te na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini