ZAGREB

Ecoscope: Besplatna filmska projekcija i panel-diskusija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


S ciljem podizanja svijesti o očuvanju prirode i ekološke održivosti regionalne filmske manifestacije udružene u Mrežu festivala Jadranske regije organiziraju 12. prosinca u kinu Kinoteka događanje Ecoscope.

Prvo izdanje projekta koji ujedinjuje filmske projekcije i panel-diskusije na temu ekologije i održivosti predstavit će dokumentarac "Tajni život drveća", fascinantnu filmsku šetnju šumom koja bi mogla u potpunosti promijeniti način na koji gledamo na prirodu, najavljeno je.

Temeljen na istoimenom bestseleru njemačkog šumara, zaljubljenika u prirodu i popularizatora ekologije Petera Wohllebena, film Jörga Adolpha otkriva tajne koje u svojim dubinama kriju europske i svjetske šume. Wohlleben obilazi kontinente kako bi otkrio i opisao tajni svijet šuma.

Putovao je u Švedsku da vidi najstarija stabla na svijetu, posjetio tvornice u Vancouveru koje istražuju nove pristupe očuvanju životne sredine i pridružio se demonstracijama ekoloških aktivista diljem svijeta. 

Na panel-diskusiji sudjelovat će Ines Hrdalo s Odsjeka za hortikulturu i krajobraznu arhitekturu i Zavoda za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost pri Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Vanja Stamenković, voditelj Botaničkog vrta i predstavnik Hrvatske u Europskom konzorciju botaničkih vrtova (EBGC) i Azra Svedružić koautorica projekta Slušaj Šume. 

U mreži festivala su Zagreb Film Festival, Sarajevo Film Festival, Festival autorskog filma Beograd, Filmski festival Herceg Novi i Ljubljanski filmski festival i u tim će se gradovima održati Ecoscope. 

Kako se podsjeća, ti su festivali već usvojili brojne pozitivne prakse kad je u pitanju svijest o okolišu i smanjenje ugljičnog otiska, od ograničenja upotrebe papira i plastike, recikliranja otpada na lokacijama, bilježenja potrošnje energenata te održivog raspolaganja energijom.

"Zajedničko sudjelovanje u projektu Ecoscope dat će im širi okvir za daljnje promišljanje i uspostavljanje zelenih praksi", dodaje se.

Ulaz je besplatan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter