ZAGREB

Virtualno otvorenje izložbe "Toxicity" Valentine Supanz Marin

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Zagrebačka Galerija Karas ponovno počinje s radom 12. svibnja uz otvorenje izložbe Valentine Supanz Marinić "Toxicity", koje će se moći popratiti na Facebook stranici Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

Po riječima autorice predgovora izložbe, Nike Šimičić, radovi umjetnice donose zamišljeni  i negostoljubiv svijet, zagušen neonskim dimom i otežalim, toksičnim zrakom.

"Njezin repertoar motiva vrlo je sličan na svim radovima. Priroda postaje neprirodna, a ljudi, u kombinezonima i s maskama na licu tek su simbolične figure propasti. Postapokaliptičan svijet udara nas u lice neonskim bojama koje umjetnica koristi kako bi još više naglasila toksičnost", napomenula je.

Šimičić smatra kako promatrač njezinih djela postaje apsolutno svjestan uznemirujuće istine o alarmantnom stanju okoliša o čemu slušamo na svim medijima, ali se, u duhu trenutne situacije s epidemijom koronavirusa, i zabrinuto zapituje hoće li u slučaju neke goleme krize doći i do urušavanja civilizacijskih normi te hoće li se u svemu tome jedan prosječan homo vulgaris uopće snaći ili nam prijeti potpuna ekstinkcija.

"Time je Valentinin rad aktualan i angažiran te jasno daje do znanja da umjetnost ne može, i ne smije, biti odvojena od stvarnosti, imuna na ozbiljna pitanja i zatvorena unutar zidova ateljea", dodala je.

Valentina Supanz Marinić (Zagreb, 1986.) diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi Zlatka Kauzlarića – Atača.

Izlagala je na nekoliko samostalnih i brojnim skupnim izložbama, među ostalim tu su 2. i 5. bijenale slikarstva (HDLU, Zagreb); Novi Hrvatski realizam (Gliptoteka HAZU, Zagreb); te Fountain art faire na Armory arts week (Manhattan, New York, 2014. godine).

Fondacija Erste fragmenti dodijelila joj je otkupnu nagradu za sliku Moja džungla 2013. Ilustratorica je nekoliko dječjih slikovnica.

Njezina se izložba u Galeriji Karas može posjetiti do 24. svibnja.

U skladu s mjerama predostrožnosti na ulazu u  Galeriju nalazi se bočica s dezinfekcijskim sredstvom za posjetitelje, koji su obavezni dezinficirati ruke pri ulasku, čuvarica na ulazu imat će zaštitnu masku i rukavice te kontrolirati broj posjetitelja - istovremeno ih može biti maksimalno pet.

Posjetitelji su dužni održavati razmak od 2 metra, dodirivanje eksponata nije dozvoljeno, a kvake, te sve ostale površine za koje se uoči da ih posjetitelji često dodiruju, redovito će se dezinficirati.

Prvi programi u Meštrovićevom paviljonu krajem svibnja

Iz HDLU-a su izvijestili da prve programe u Meštrovićevom paviljonu planiraju za kraj svibnja s obzirom na to da se sada saniraju posljedice potresa, te najavljuju da će u galeriji Bačva postaviti izložbu Sandre Sterle "Razlomljeni film".

U virtualnoj galeriji omogućili su razgled izložbe 5. bijenala slikarstva u virtualnim prostorima Galerija PM i Prsten, koje je bilo realizirano krajem 2019. godine 

Kroz radove 40 odabranih umjetnika i njih pet pozvanih izložba je predstavila presjek hrvatske slikarske scene u posljednje dvije godine, te je ugostila i izložbu inozemnih autora, tradicionalno iz odabranog europskog grada - ove godine  iz Leipziga.

Po virtualnom prostoru izložbe možete se kretati uz pomoć miša, kursorima ili programiranim obilaskom izložbe, koji gledatelju nudi životopise svih umjetnika. Klikom na svako djelo, ono se može pobliže pogledati i dobiju se podaci o njemu.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater