NAJNOVIJEISTARSKA SABORNICA

VEČERAS SE OTVARA POREČKI ANNALE: Da nam živi, živi rat !

| Autor: Zoran ANGELESKI
Plakat 59. porečkog annalea "Da nam živi, živi rat"

Izlažu Aernout Mik, Baran Çaginli, Zev Asher, Andreja Kulunčić, Antun Maračić, Pavo Urban, Ivan Faktor, Armina Pilav i Ana Dana Beroš, Lana Čmajčanin i Igor Grubić, Ibro Hasanović, Adela Jušić, Driton Hajredini, Alban Muja, Dejan Kaludjerović, ŠKART: Đorđe Balmazović i Dragan Protić + Žene u crnom + Saša, Marko Marković, Hrvoje Polan, Slaven Tolj i Nermin Duraković

Pod tematskim nazivom "Da nam živi, živi rat", večeras se u 21 sat u Istarskoj sabornici u Poreču otvara 59. Annale, najstarija hrvatska skupna izložba suvremene umjetnosti koja se neprekidno održava od 1961. godine.

Konceptualni umjetnik

Izbornik je ove godine istaknuti konceptualni umjetnik i performer Siniša Labrović, a izlažu Aernout Mik, Baran Çaginli, Zev Asher, Andreja Kulunčić, Antun Maračić, Pavo Urban, Ivan Faktor, Armina Pilav i Ana Dana Beroš, Lana Čmajčanin i Igor Grubić, Ibro Hasanović, Adela Jušić, Driton Hajredini, Alban Muja, Dejan Kaludjerović, ŠKART: Đorđe Balmazović i Dragan Protić + Žene u crnom + Saša, Marko Marković, Hrvoje Polan, Slaven Tolj i Nermin Duraković. Izložba će biti otvorena do 15. rujna.

Sat ranije, večeras u 20 sati u foajeu porečkog kazališta predstavit će se fotomonografija "Iza sedam logora" Viktora Ivančića, Hrvoje Polana i Nemanje Stjepanovića.

U pojašnjenju koncepta izbornik Labrović citira Heraklita ("Rat je otac svemu, svemu kralj: jedne je iznio kao bogove, druge kao ljude, jedne je učinio robovima, a druge slobodnima"), Carla von Clausewitza ("Rat je nastavak politike drugim sredstvima"), Josipa Broza Tita ("Živimo kao da će sto godina biti mir, a spremajmo se kao da će sutra izbiti rat") i pjesmu Predraga Lucića objavljenu u Feral Tribune 3. svibnja 1991. godine ("Drugarska se pesma ori/Pesma koja slavi rat –/Blagoje se Adžić bori/Da na brata krene brat!//Podesite nišan dobro,/Razorite svaki prag;//zapucajder, Stevo, pobro/Nek' civile nosi vrag!//U Mamule luk i strela,/U Mirinoj kosi cvet -/Naša biće zemlja cela//I naš biće celi svet!//Demokratska rana gnojna/DRNČ-em će se sutra prat -//Da nam živi hunta vojna,/Da nam živi, živi rat!).

Parafraza života

- Ova četiri citata stoje kao parafraza života na postjugoslavenskim prostorima. A kao što vidimo iz Titovog citata, i kako se sjećamo života u Jugoslaviji, niti Jugoslavija nije bila imuna na militarizam i glorifikaciju rata - dapače. U Jugoslaviji se slavio Drugi svjetski rat, a život je organiziran kao postratno stanje. Zatim su uslijedili ratovi od 1991. do 1999., u kojima su sudjelovale sve jugoslavenske federalne sastavnice, osim Makedonije. Nakon toga svi opet živimo u postratnom stanju, a radi li se, u stvari, o predratnom stanju, to ćemo tek vidjeti. Clausewitzeva misao mogla bi se obrnuti i reći da kod nas vrijedi da je politika nastavak rata drugim sredstvima. Zato sam 59. porečki Annale zamislio kao slavlje života u ratu u svim njegovim vremenskim izvedenicama, kaže izbornik Annalea Siniša Labrović.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam