DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ

Večeras na HTV-u priča o ženi koja je spasila 10.000 srpske djece iz ustaških logora

| Autor: Zoran ANGELESKI

Ovom televizijskom premijerom filma obilježava se sjećanje na proboj zatočenika iz Jasenovca, ujedno i dan sjećanja na sve žrtve i preživjele zatočenike tog ustaškog logora

Osmominutni pljesak publike u pulskoj Areni nakon prošlogodišnje premijerne projekcije filma "Dnevnik Diane Budisavljević na Pulskom filmskom festivalu sadržavao je, čini se, osim estetske i moralne, i političku dimenziju; bila je to i svojevrsna nagrada gledatelja redateljici Dani Budisavljević i cijeloj filmskoj ekipi za hrabrost u iznošenju teme ustaških zločina, zločinačke prirode NDH-ovog režima i logora Jasenovac, koji se 30 godina u najmanju ruku prešućuju, a često sramno revizionistički umanjuju, osporavaju pa i otvoreno negiraju. Ovaj je film snažan šamar revizionistima, ali i brojnim oportunistima, onoj 'tihoj većini'.

Velika Zlatna Arena

Film je u Puli osvojio čak šest nagrada, među kojima i najvažniju - Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film. Kad smo kod Pule i Puljana, originalnu glazbu u filmu potpisuju Puljani, braća Alen i Nenad Sinkauz, unutar koje je dosta zastupljen violončelo koji je odsvirala također Puljanka Bika Blašković.

Danas će film imati svenacionalnu, pa i regionalnu projekciju. Naime, "Dnevnik Diane Budisavljević" svoju će televizijsku premijeru imati večeras u 20.05 sati na prvom programu Hrvatske radiotelevizije, na dan kada se obilježava sjećanje na proboj posljednje grupe zatočenika logora Jasenovac, ujedno i dan sjećanja na sve žrtve i preživjele zatočenike tog ustaškog logora. Iste večeri, od 21 sat, film će biti prikazan i na prvom programu Radio Televizije Srbije (RTS).

Ovaj igrano-dokumentarni film priča je o najboljim ljudima u najgorim vremenima: Diana Budisavljević sa suprugom liječnikom, kćerima i tek rođenom unukom živi životom zagrebačke visoke građanske klase. U jesen 1941. doznaje da se Židovke i Srpkinje s djecom odvode u logore gdje umiru od gladi i bolesti. Židovska općina šalje pomoć Židovkama, ali za Srpkinje nitko ne brine. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana apelira na vlast, crkvu i Crveni križ da spase barem djecu. Nitko od njih ne želi preuzeti odgovornost. S nekolicinom prijatelja u svom stanu prikuplja pomoć i organizira akciju kojom će do kraja Drugog svjetskog rata od sigurne smrti biti spašeno više od 10.000 djece. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njezine smrti pronašla unuka, rasvijetljena je herojska uloga žene uvjerene da njezin život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

Redateljica Dana Budisavljević kritična je u filmu prema oba režima - ustaškom i komunističkom. Naime, kako je prikazano u filmu, komunističke vlasti su odmah po kraju rata, 28. svibnja 1945. ("prisilno dobrovoljno"), oduzeli Dianinu kartoteku s popisom djece. Nalog za oduzimanjem potpisala je tadašnja načelnica odjela pri Ministarstvu socijalne politike Tatjana Marinić, načinivši ogromnu, ponovnu štetu i bol žrtvama, djeci.

Petnaest nagrada

Filmu je dosad dodijeljeno ukupno 15 nagrada, a ističu se nagrada za najbolje debitantsko ostvarenje na filmskom festivalu u njemačkom Cottbusu te nagrada za najbolji dugometražni igrani film na Festivalu židovskog filma u Jeruzalemu.

Redateljica Dana Budisavljević (Zagreb, 1975), širu je popularnost stekla obiteljskim filmom "Nije ti život pjesma Havaja". Ona nam kaže da ekipa filma trenutačno radi na novom projektu "Od filma do muzeja", virtualnom muzeju koji će tematizirati veliku priču o Diani Budisavljević i njenoj humanitarnoj akciji, a donijet će dosad neobjavljene materijale prikupljane i stvarane tijekom višegodišnjeg povijesnog istraživanja i rada na filmu. Dovršetak projekta planiran je za jesen.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter