ONAJ KOJI REŽE KRAVATE

DOAJEN TELEVIZIJE I LEGENDARNI HRT-ov UREDNIK MIROSLAV LILIĆ: Dnevnik mora trajati maksimalno 25 minuta, plus pet minuta vremenske prognoze. Amen!

| Autor: Siniša Pavić

Zašto su moji Dnevnici u socijalizmu bili gledani? Zato jer su bili kritički. Osluškivao sam što narod misli i ono što misli i rogobori to daj u Dnevnik i bit će gledan. A ako nije Dnevnik gledan, pa neće se onda čuti ni poruka Plenkovića, ni predsjednika

Otvori li znatiželjni čitatelj "Leksikona radija i televizije" na slovo L pa potraži što tamo piše o Miroslavu Liliću, čeka ga više od kartice podatka. Piše između ostalog da se rodio 1944. i da je vinar i urednik, da je 1967. zaposlen na TVZ, da je od 1978. bio odgovorni urednik Informativno-političkoga programa, da je u konkurenciji TV dnevnika JRT-a dvaput osvojio nagradu za najbolje uređen i vođen dnevnik. Lilić je i urednik programa TVZ-a od 1986., a potom i direktor programa. U neovisnoj Hrvatskoj glavni je urednik HTV-a. U Domovinskom ratu osmislio je i sa suradnicima pokrenuo 24-satni Program za slobodu. Savjetnik je glavnog ravnatelja HRT-a za program 1992., od 1994. predsjednik uprave diskografske kuće Croatia Records, bio je član uprave Jadran filma, pa osnivač te direktor i glavni urednik programa prve privatne televizije s nacionalnom koncesijom Nove TV. Na HRT se vraća 2005. kao savjetnik glavnoga ravnatelja za program. Autobiografiju "Bez reprize" objavio je 2011. A pamti se i po priopćenju o smrti predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.

        Elem, svega ima! Manje i ne može, s obzirom koliko je godina života Lilić utkao u ono što je u nas televizija. Evo i dan danas mu vrag ne da mira pa piše TV kritiku u tjedniku Express. Zato je s Lilićem pričati o televiziji izazov.

- "Nije valjda da i vi gasite televizor kad je na njemu nešto loše!?"

        - Nikad ga ne gasim, ni kad sam radio na televiziji, ni nakon toga. I kad je loše, gledam da vidim koliko je loše, kad je nešto glupo, gledam dokle će ta glupost ići, a kad je nešto dobro, lijepo je to gledati. Uvijek treba gledati televiziju. Neću za sebe reći da sam povijesno odgovoran, ali kako imam rubriku u Expressu o televizijskom programu da bi nešto odgovorno napisao moram gledati televiziju. Tako da televiziju pratim dnevno najmanje osam do 10 sati. Sve televizije pogledam. Jer nekad naiđe neka crtica, neka caka koja je važna, a da ne gledate kontinuirano ne bi je primijetili. A baš ta caka posluži dobro za komentar.

Oštar kritičar

        - Ali, imaju TV kritičari različite metode, neki gledaju sve, drugi odaberu par emisija o kojima će pisati...

        – Ja gledam sve. Filmove i serije danas doduše možete sami naručiti. Glazbe na žalost ima jako malo. Osnova komercijalnih televizija su licencne emisije. Zato posebno ističem i izuzetno cijenim Novu TV koja ima dvije domaće serije, a HTV je taj koji mora imati domaćih serija i drama. Informativni programa ljudi najviše gledaju, pa tako i ja.

        - Bit će vam se svidjela serija "Na granici".

        – Pogledam ja sve. Oštar sam kritičar onog što ne valja, a s druge strane sam svjestan koliko treba truda, novaca i želje za napraviti nešto dobro kao što je domaća serija. To treba poštovati. Volim dobro pohvaliti. Inače, prvi program HTV-a je totalno politiziran, s tim da je dobra emisija "Hrvatska uživo" ukinuta, "Labirint" premještan na Četvrti program, a "Otvoreno" je razvodnjeno s četiri voditelja. Netko će reći na Drugom je serija ili film, ali Prvi program je ipak psihološki za gledatelja najvažniji.

        - Vraća me ovo u vaše doba – to doba je bogami trajalo jedno 50 godina – kad se kod vas znalo, ako je na Prvom film, na Drugom je zabava.

        – Uvijek sam tvrdio da glavni urednik nije povijesna uloga. Glavni urednik mora biti arhitekt gradnje kuće. Cigle, vrata, prozori, to će proizvesti zabavni, dokumentarni i ostali programi. A kako posložiti te cigle da bi bila kuća čvrsta i dobra, to je umijeće direktora programa, ili glavnog urednika. I onda fino napravite shemu: Prvi, Drugi, Treći program, igrano, zabavno, govorno. Greška je velika što su na HRT-u po dolasku komercijalnih televizija rekli da ih se ne tiče što one emitiraju. Ja sam protiv toga i respektirao bih to što na programu imaju drugi u 20 sati. Ne može se reći "neka gledatelj bira", on će to snimiti. Pa 60 posto gledatelja nema snimalicu, ne zna snimiti. Morate to respektirati. Ili, ako jedan film završava na Prvom, a na Drugom počinje serija za pet minuta, pa stavi crtani film! Kad ste uopće zadnji put gledali crtane filmove na HTV-u!? A možete ih staviti u 19 sati, u 20, u 23 sata da vas malo rasterete. Prije i poslije Dnevnika morate staviti lakši sadržaj. Marija Nemčić mi je bila pomoćnica i uz mene je naučila raditi shemu. Njena shema je bila dobra i program je bio dobar kad je bila ravnateljica i glavna urednica. Shema je važna i termin prikazivanja je bitan. Recimo, mene hrvatska povijest zanima načelno. Ali onda dođe Robert Knjaz i napravi briljantnu seriju "Hrvatski velikani" u kojoj tu povijest prikazuje na jednostavan i otkačen način da će i čovjek sa šest razreda osnovne škole, baš kao i onaj s fakultetom, to pogledati i naučiti tko su ti hrvatski velikani. A HTV gotovo idiotski stavi to u 20 sati, pod najgledanijom emisijom u nas od 900.000 gledatelja "Tvoje lice zvuči poznato"! Prosipaš tako zlato, a i reprizu opet staviš u krivi termin.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater