LIKOVNA SCENA

UMJETNOST NA POLUOTOKU JE ITEKAKO VITALNA: Izložbena godina bila je tek "okrznuta" aktualnom situacijom

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Likovna je scena na Poluotoku, za razliku od recimo primjerice one glazbene, plesne, pa i dijelom kazališne, bila možda i najmanje zakinuta aktualnom situacijom oko nas. Istina, odgođeni su neki projekti, utjecalo je sve to na održavanje ex tempore natjecanja, bilo je tu nekih online projekata umjesto onih uživo, nije održana velika izložba pod otvorenim nebom Grisia, koja je postala bijenalna te koja je imala svoje izdanje za mlade, no u prošloj je godini održano mnoštvo izložbi duž cijele Istre.

Službenih otvorenja i nije bilo tako puno, a ona koja su bila, održana su uglavnom vani, na otvorenom pred većim brojem publike nego u doba prije korone. Ljudi su, u svoj toj teškoj situaciji, očito željni svega, pa i kulturnih sadržaja, dakako onih kvalitetnih.

S jedne od izložbi u grožnjanskoj Galeriji Fonticus

Nije postojalo jedno kulturno-umjetničko likovno središte nego njih nekoliko, u cijeloj Istri. Od vrlo aktivnog Eugena Borkovskog koji je, prilagođavajući se epidemiološkoj situaciji, grožnjanskoj i široj publici zahvaljujući radu Galerije Fonticus predstavio brojna likovna ostvarenja, posebice tematske selektirane projekte, do agilne Jerice Ziherl i Galerije Rigo s postavima koji korespondiraju i s aktualnim trenutkom te aktivnog također novigradskog Muzeja Lapidarium, nekoliko izložbi istarskih, a i drugih autora u porečkim i rovinjskim izložbenim prostorima koji su se predstavili zanimljivim izložbenim projektima. U Muzeju Grada Rovinja bili su predstavljeni i rezultati arheoloških istraživanja vezanih za Rovinjštinu i šire.

Pazinjani su, već uobičajeno, nastavili s radom Likovne galerije, a tijekom ljetne sezone diljem Istre upriličene su manje ili veće izložbe.

Razne obljetnice označile su i uvijek bogatu labinsku likovnu scenu, gdje se stalno nešto dešavalo, posebice od proljeća do kasne jeseni, a svakako treba spomenuti aktivnosti Galerije Alvona i L.A.E. XXI. U Galeriji Crnobori u Banjolama je povjesničarka umjetnosti Kristina Tamara Kučiš Franić priredila nekoliko zanimljivi izložbenih projekata. Bio je tu hommage radnicama u tvornici sardina u tome mjestu, potom izložba Zdravka Milića, Fulvia Juričića te drugi projekti.

Iznimno bogatu međunarodnu izložbenu sezonu imala je i pulska galerija Makina (Snimio Dejan Štifanić)

Matija Debeljuh i Robert Pauletta, poznati likovni umjetnici, bili su nominirani za Istrianu u kategoriji Kultura, a jedan i drugi predstavili su se svojim zanimljivim izložbama prošle godine u prostorima Vodospreme Povijesnog i pomorskog muzeja Istre. Pauletta je predstavio svoju iznimno posjećenu izložbu "Luna di piombo", a Debeljuh prostornu konstrukciju "Utopija".

Važni projekti dogodili su se i u vodnjanskoj Apoteci, a u svom prvom samostalnom predstavljanju u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, londonsko-pulska vizualna umjetnica Lara Ritoša Roberts prikazala je rezultate dojmljivog projekta "Tragovima fantomskih koraka", što u biti predstavlja uspostavljanje dijaloga s ruševinama komunističkog nasljeđa Europe. To je srž interdisciplinarne umjetničke prakse ove autorice gotovo već 20 godina.

"Mijene/Maree", o rovinjskom likovnom krugu iz fundusa Muzeja Grada Rovinja glasio je naziv izložbe postavljene prošloga ljeta u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Bilo je izloženo ukupno 140 umjetnina (različitih medija, formata, tematskih i stilskih odrednica) te 25 jedinica dokumentarne građe (katalozi, pozivnice, plakati, fotografije...) obuhvaćajući razdoblje od 1947. do 2010. godine. Ovom se izložbom prvi put sustavno prikazuje kako je Rovinj nakon Drugog svjetskog rata postao svojevrsna "umjetnička kolonija" odnosno donosi se pregled autora (61) i njihovih djela iz fundusa rovinjskog muzeja. Kustosi izložbe bili su Argeo Curto, Elizabeta Rogović, Ketrin Milićević Mijošek i Tajana Ujčić.

Spomenimo i da je u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca otvorena izložba "Yakishime: Earth Metamorphosis (Yakishime: Metamorfoza zemlje)", u suradnji s Veleposlanstvom Japana i Japanskom Fondacijom. Drugi je to projekt u ovome prostoru posvećen Japanu, njegovoj kulturi i umjetnosti.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre, uz nekoliko samostalnih izložba svojih članova, tijekom prošle je godine realizirao i hvalevrijedne tematske projekte posvećene raznim tematskim i interesnim sferama, a jedan je bio posvećen i ljudskom tijelu.

Tea Bičić obilježila je dva desetljeća umjetničkog rada ( Snimio Danilo Memedović)

Široj javnosti bila je slabo poznata činjenica o postojanju ženskog političkog logora na otocima Sveti Grgur i Goli otok (Radilište V) u kojima je, naizmjenično, u razdoblju od 1950. do 1956. bilo zatvoreno oko 860 žena optuženih za povezanost s Informbiroom. Upravo tome je bila posvećena izložba "Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete" Andreje Kulunčić u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre.

Galerija Makina i dalje donosi vrsne fotografske izložbe, a u sastavu prvog prošlogodišnjeg Sa(n)jma knjige u Istri, onoga ljetnog, bila je tu postavljena izložba ilustracija "Gradus ad Parnassum" pulske umjetnice, dizajnerice i ilustratorice Maje Celija.

Galerija HUiU nastavila je svojim brojnim kvalitetnim programima, kao i novootvorena galerija Društva arhitekata Istre u Smareglinoj ulici, gdje su prikazana zanimljiva ostvarenja.

Pohvale zaslužuje i Bojan Šumonja te Galerija Poola, koja je prošle, 2021. godine bila posebno aktivna i gdje je održan veliki broj likovnih događanja domaćih i međunarodnih umjetnika. I u Rojcu se stalno nešto dešavalo po pitanju likovnosti, te je puno prostora posvećeno i mladim umjetnicima. Važni projekti dogodili su se i u vodnjanskoj Apoteci.

Fulvio Juričić u Galeriji Crnobori u Banjolama ( Snimio Duško Marušić Čiči)

Bila je to i godina retrospektivne izložbe Tee Bičić za 20 godina stvaralaštva u Gradskoj galeriji Pula, a u ovim je prostorima pred sam kraj godine predstavljen i dio ne toliko poznatog stvaralaštva Antona Motike.

Što se Pule tiče, treba pohvaliti i Galeriju Hermana, odnosno Vedrana Šilipetra koji je ponudio zainteresiranoj publici niz likovnih i fotografskih izložbi, i uz hommage Danteu.

Tijekom manifestacije Dođi u grad/Vieni in citta' veliki je bio interes posjetitelja (ispred) svih pulskih galerijskih prostora, dakako po mjerama.

Jerica Ziherl, kustosica novigradske Galerije Rigo predstavila je i izložbe mladih umjetnica Ive Horvat "Metamorphosis" i Petre Pletikos "Binary Landscaping"  (Snimila Renata Kmet)

Prošle se godine 43. izdanje labinskog Mediteranskog kiparskog simpozija održalo na dvije lokacije, u mjestu Kuna na Pelješcu na proljeće te tijekom srpnja i kolovoza u Parku skulptura Dubrova kraj Labina, a na taj način Labin je odao počast svom povremenom sugrađaninu Emilu Bobanoviću Ćoliću, koji je u tom istarskom gradu ostavio neizbrisiv trag. U Vrsaru je održano 31. izdanje Međunarodne studentske kiparske škole Montraker.

Galerija Udruženja likovnih i književnih stvaratelja Uliks u Puli nije mogla održavati svoje skupne izložbe, bilo je tek par manjih samostalnih, a njihov vrijedan član, akvarelist Dušan Tatalović predstavio se većom samostalnom izložbom u medulinskoj galeriji na trgu. U Medulinu je stalno aktivna i Udruga MedulinArt, koja se, između ostalog, bavi i izložbenom djelatnošću.

Video Lare Ritoša Roberts u Muzeju suvremene umjetnosti Istre (Snimio Dejan Štifanić)

Krajem godine, zbog raznih radova, adaptacija, zatvoreni su na duže ili kraće vrijeme rovinjski i umaški muzej, uz već ranije zatvoreni porečki muzej, a pulski Arheološki muzej Istre čeka u bližoj budućnosti otvorenje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum