ZAGREB

"Umjetnost na dlanu", online programi Hrvatske glazbene mladeži

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U sklopu nastojanja usmjerenih na senzibiliziranje mladih prema glazbi, osobito klasičnoj, Hrvatska glazbena mladež osmislila je online program "Umjetnost na dlanu", koji će putem YouTube kanala HGM-a ponuditi kvalitetne glazbene edukativne sadržaje.

Hrvatska glazbena mladež (HGM) programski je usmjerena na četvrtinu stanovnika RH, mlade, s ciljem senzibiliziranja novih generacija prema glazbi, posebno klasičnoj. Upravo zato je osmišljen online program "Umjetnost na dlanu" kojim će mladoj publici biti dostupni kvalitetni glazbeni edukativni sadržaji koje HGM provodi u suradnji s renomiranim ustanovama, ansamblima i glazbenicima te brojnim podupirateljima, stoji u najavi.

U vrijeme dok epidemiološka situacija ne dopušta veća okupljanja, putem YouTube kanala HGM-a mlada će publika u suradnji sa svojim glazbenim mentorima moći pratiti sve programe, a prvi u nizu je "Glazba u mom kvartu". Program je nastao 2015. godine u suradnji s Gradskim uredom za kulturu grada Zagreba s ciljem da se djeci i mladima omogući na primjeren način doživjeti glazbu, u prostoru u neposrednoj blizini stanovanja i to besplatno, u njihovom Centru za kulturu i gradskoj četvrti u kojoj stanuju.

Ove godine, u sklopu online programa "Glazba u mom kvartu" snimljene su male forme koje će osigurati kvalitetan didaktički materijal pedagozima i profesorima u obrazovnim ustanovama. U prvom ciklusu snimljene su tri forme, "Priča o glasoviru" u izvedbi pijanistice Katarine Krpan, "Glazba" Kvarteta Porin, te "Putovanje glazbom" u suradnji s Gudačkim kvartetom Sebastijan.

U suradnji s Hrvatskim društvom prevoditelja znakovnog jezika za gluhe HGM je osigurao kvalitetan pristup umjetničkim sadržajima nagluhoj i gluhoj djeci te mladima.

HGM je također članica Jeunesses Musicales International, najvećeg međunarodnog glazbenog NGO-a za mlade, što je čini jedinstvenom na ovom području, a osnovana je davne 1954. godine s ciljem promicanja vrijednosti glazbe među mladom publikom.

Cjeloviti program "Glazbe u mom kvartu" distribuira se obrazovnim ustanovama u RH putem CD izdanja te putem linka na Youtube kanalu Jeunesses Musicales Croatia i partnera. Edukativni glazbeni sadržaji mladoj će publici biti dostupni od 28. veljače, a prethodit će im premijere, o čemu će HGM obavijestiti publiku putem Facebook stranice @jmcroatia.

Program "Glazba u mom kvartu" u okviru projekta "Umjetnost na dlanu za mladu publiku" podržavaju Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Centar za kulturu i informacije Maksimir, Glazbena mladež Zagrebačke županije i Hrvatska elektroprivreda (HEP) kao glavni sponzor.

Više informacija dostupno je na mrežnim stranicama HGM-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum